Confidenţialitate

Noua schemă de compensare a facturilor la energie se va aplica pentru două luni, nu și retroactiv | AUDIO

Guvernul a adoptat nouă schemă de compensare a facturilor la energie. Compensările se vor aplica pentru februarie și martie, nu și retroactiv.

Facturile mari sunt din decembrie și ianuarie, subliniau marți reprezentanții IMM-urilor.

Executivul susține că, prin noua schemă de compensare a facturilor la energie indiferent de consum, nimeni nu va plăti mai mult de 80 bani pe kilowatt-oră la electricitate şi de 31 bani pentru kilowatt-oră la gazele naturale.

Ministrul Energiei Virgil Popescu:

„Cineva care consuma 500 de kw, înainte de a crește acest plafon, plătea 1 leu/kw, deci plătea 500 de lei. Acum, dacă i se scade plafonul o dată este 80 de bani și se încadrează și în plaja de consum i se mai aplică și acel discount, plătește 68 de bani, 68 de bani înmulțit cu 500 plătește 300 și ceva de lei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ordonanța se aplică de la 1 februarie până pe 1 aprilie, adică numai pentru consumul din februarie și martie.

Companiile mici și mijlocii vor fi sprijinite și ele. Patronii firmelor mici atrag atenția: ajutorul va veni târziu.  Președintele Consiliului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Florin Jianu, înainte de ședința de govern în care s-a adoptat ordonanța:

„Ceea ce am explicat noi foarte clar a fost că facturile cele mai mari vin în decembrie și ianuarie, nu vin în februarie și martie. Aici am explicat și legat de felul în care vin facturile dar și de citirea contoarelo,r că există o întârziere în acest sens și să se țină cont de acest lucru, pentru că s-ar putea ca factura de regularizare să vină undeva în aprilie-mai, când nu mai e aplicabilă această reglementare și cu toții să avem de suferit.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Noile compensări vin după ce între PSD și PNL au apărut tensiuni în legătură cu perioada de aplicare a Ordonanței de Urgență.

Din opoziție, Uniunea Salvați România cere demisia ministrului Virgil Popescu pentru haosul din procesul de liberalizare a prețurilor la energie.

Autor: Iulia Neagu

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Furnizorii de energie și gaze care nu recalculează facturile greşite și nu respectă plafonarea prețurilor vor fi amendați, a stabilit coaliția | AUDIO