Confidenţialitate

Ministrul Sănătății, după recordul de infecții Covid: „Creșterea va continua. Nu există motive de panică momentan” | AUDIO

Recordul de cazuri noi de coronavirus de miercuri, 26 ianuarie, se înscrie în scenariul așteptat de autorități, spune ministrul Sănătații. Până la finalul lunii creșterea va continua, este de părere Alexandru Rafila, care spune că, la nevoie, numărul de paturi pentru bolnavii de Covid-19 poate fi extins.

Miarcuri au fost confirmate 34.255 de cazuri noi de coronavirus, dintr-un număr record de teste, aproape 108.000:

„Am estimat o astfel de evoluție generată de tulpina Omicron, cu o transmisibilitate mult mai mare decât tulpinile precedente. Din punctul meu de vedere, creșterea va continua, dar nu zilele următoare, va continua creșterea probabil săptămâna viitoare, după un nou ciclu. (…) Nu există în momentul de față motive de panică, important este ca fiecare dintre noi să respectăm regulile, să încurajăm vaccinarea.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Creșterea capacității de testare este unul dintre motivele pentru care unul din trei oameni care s-au testat au fost confirmați cu SARS-CoV-2. În perioada următoare în țară vor fi deschise mai multe centre de testare, după modelul aplicat în București, spune ministrul Sănătății:

„Ne propunem ca această procedură să o extindem în această săptămână la nivelul întregii țări. Vom avea o discuție cu directorii DSP-urilor încât să organizăm astfel de puncte de prelevare a produselor biologice în vederea testării pentru persoanele simptomatice în toată țara pentru weekend. Dacă avem operaționalizat sistemul cu medicii de familie în timpul săptămânii, în weekend, într-adevăr trebuie să ajutăm încât persoanele simptomatice să beneficieze de un diagnostic cât mai rapid.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Lucia Ciocârlie Haranguș

Citește și: Ziua recordului absolut de cazuri Covid în România nu produce mari emoții în rândul oamenilor | AUDIO