Confidenţialitate

INFOMANIA • 25 martie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

  • Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid a declarat, miercuri seară, că s-au înregistrat 89 de decese în rândul pacienţilor Covid care fuseseră vaccinaţi, majoritatea doar cu prima doză. Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, rata de mortalitate este de 0,02% pentru această categorie de persoane. În schimb, fatalitatea a fost de 2,4% în rândul persoanelor nevaccinate.
  • De la miezul nopții, carantina s-a prelungit cu 7 zile la Timișoara și localitățile învecinate, anume Moşniţa Nouă, Giroc, Ghiroda şi Dumbrăviţa. Rata de incidență a ajuns în orașul de pe Bega la 8,3 cazuri de coronavirus la mia de locuitori. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a luat decizia din a doua încercarea. La sfârșitul săptămânii trecute, propunerea a picat la vot, forțându-l pe șeful Departamentului pentru Situații de Urgență să intervină. Nemulțumit de decizia lui Raed Arafat, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a anunțat că se va adresa instanței.
  • Localitățile ilfovene Balotești, Mogoșoaia, Snagov și Ștefăneștii de Jos au fost închise, de miercuri seară, pentru două săptămâni. Județul Ilfov a ajuns la o incidență de peste 7,8 cazuri la mia de locuitori. La momentul actual, Capitala și 10 judeţe figurează ca zone roşii, cu mai mult de 3 infecții la mia de locuitori. Doar cinci judeţe mai sunt zone verzi, cu o rată de până la 1,5 la mie.
  • La București, întârzie înăsprirea restricțiilor. Şedinţa Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă este programată joi. Fără să mai aștepte o decizie la nivel de Capitală, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a anunțat că limitează, până pe 11 aprilie, programul de funcţionare a mall-urilor, magazinelor, hipermarketurilor şi service-urilor auto. În replică, prefectul Bucureștiului a spus că verifică legalitatea deciziei. Alin Stoica așteaptă, totodată, de la guvern noi reguli pentru gestionarea crizei sanitare. Șeful statului consideră că în Bucureşti sunt necesare restricţii suplimentare, care să limiteze aglomerările. Klaus Iohannis nu crede, însă, că o carantinare a orașului ar fi, în această etapă, cea mai bună soluție.
  • Președintele îşi doreşte ca, de sărbătorile pascale, cetățenii să poată merge la biserică şi să se poată reuni în familia restrânsă.
  • La nivel național, numărul cazurilor noi de coronavirus s-a menţinut peste 6.100. Alte 137 de decese au fost asociate Covid. Peste 1.350 de pacienți se află la Terapie Intensivă.
  • Președintele a admis că, în cazul în care numărul de îmbolnăviri va continua să crească, trebuie luate decizii şi în privința unităților de învățământ şi a salutat, de aceea, prelungirea vacanţei școlare de primăvară.
  • Tot mai mulți copii ajung să dezvolte un comportament autoagresiv pentru că nu mai reușesc să își gestioneze stările, accentuate de pandemie. Invitatul ediției de miercuri a emisiunii Piața Victoriei, psihologul Yolanda Crețescu a spus că întâlnește din ce în ce mai des asemenea cazuri în ședințele de terapie. Cei mici se simt prizonieri în relația de familie pentru că nu au cealaltă componentă care îi regla, interacțiunea cu prietenii sau colegii. Psihologul admite totuși că, din perspectivă sanitară, decizia de a închide școlile a fost una bună.
  • Centrul de vaccinare de la Spitalul Orășenesc Vălenii de Munte a fost închis din lipsă de personal. Peste 1.700 de persoane urmează a fi redirecționate către alte puncte de imunizare din județul Prahova.
  • Organizatorii de concerte și evenimente culturale îi cer șefului statului o schemă de ajutor de stat, dar și un plan de redeschidere a sectorului. Pandemia a fost anulat, în ultimul an, majoritatea spectacolelor. Scrisoarea adresată președintelui Klaus Iohannis a adunat peste 200 de semnături.
  • Poliţiştii din punctul de frontieră Vama Veche au descoperit doi constănțeni care au prezentat teste PCR negative false pentru infecţia cu SARS-CoV-2. Ambii sunt acum cercetaţi pentru uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale.
  • Uniunea Europeană a decis o înăsprire a controalelor asupra exporturilor de vaccin anti-Covid. În ianuarie, pe fondul unei dispute cu grupul anglo-suedez AstraZeneca, blocul comunitar a creat un sistem de monitorizare a livrărilor externe de seruri produse în Uniune. Companiile farmaceutice au fost depășite de cererea mare de vaccinuri, statele europene confruntându-se la începutul anului cu o penurie.
  • În încercarea de a controla cel de-al treilea val, Belgia va închide unităţile de învăţământ, magazine nealimentarele şi saloanele de înfuusețare timp de patru săptămâni. Noile restricții intră în vigoare de sâmbătă, la un an de la primul lockdown instituit în Belgia, țară care a raportat peste 22.000 de decese asociate Covid.
  • Serbia menține restricțiile sanitare. La solicitarea Ministerului învăţământului, Comandamentul de criză de la Belgrad a decis că elevii vor putea merge în grupuri mici la şcoală pentru a fi examinați și notaţi. Doar persoanele vaccinate anti-Covid cu ambele doze vor putea intra în Serbia fără test PCR şi fără carantină.
  • Social-democrații propun o comisie parlamentară care să verifice modul în care a fost calculată rata de infectare cu SARS-CoV-2 , anul trecut, în perioada alegerilor. Deputatul Sorin Grindeanu spune că PSD vrea să afle dacă au fost măsluite datele privind situația epidemiologică, așa cum a sugerat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, într-o polemică online avută cu șefa liberalilor bucureșteni, Violeta Alexandru. Președintele Klaus Iohannis a respins scenariul unor asemenea nereguli.
  • Tribunalul Militar Bucureşti a arestat preventiv un jandarm din Călărași acuzat că a agresat trei femei. Una dintre victime – iubita individului la un anumit moment – a avut nevoie de o săptămână de îngrijiri medicale. Un coleg al jandarmului este cercetat pentru că l-a ajutat să distrugă maşina uneia dintre victime. Reprezentanţii Jandarmeriei Române au precizat că situaţia era cunoscută, iar angajatului i-a fost retras armamentul, el fiind sancţionat de patru ori pentru nerespectarea regulamentelor militare.
  • Camera Deputaţilor a dat undă verde, miercuri, desfiinţării secţiei de anchetare a magistraţilor. Votul final asupra proiectului va aparține Senatului. Opoziția social-democrată a amenințat că se va adresa Curții Constituţionale. Secția specială a fost creată în timpul guvernării PSD-ALDE, prin contestatele modificări aduse Legilor Justiției. Structura a fost văzută de critici drept un mijloc de presiune politică asupra magistraților. Secţia a fost descrisă de agenţia anticorupţie a Consiliului Europei, GRECO, drept “o anomalie” în cadrul instituţional democratic, deschizând calea spre conflicte de jurisdicţie şi potenţiale abuzuri. Agenția Reuters amintește că, în ultimii ani, procurorii anticorupție din România au anchetat zeci de parlamentari, miniştri, magistraţi şi oameni de afaceri, expunând fraude, abuzuri de putere, conflicte de interese şi atribuirea contractelor de stat în schimbul șpăgilor, Direcția Națională Anticorupție atrăgându-și apreciere din partea Uniunii Europene. Fostă șefă a DNA, Laura Koveși conduce la momentul actual Procuratura europeană, a cărei misiune este investigarea fraudelor cu fonduri comunitare.
  • A fost declarată neconstituțională desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte Ion Iliescu. Ordonanța din 2019 se va întoarce în Parlament pentru fi pusă în acord cu decizia CCR. La momentul adoptării actului normativ, Guvernul condus pe atunci de liberalul Ludovic Orban a argumentat că activitatea institutului a fost irelevantă în raport cu fondurile publice cheltuite și că, totodată, a propagat în spaţiul public interpretări care s-au contrapus cu ancheta privind crimele Revoluţiei din decembrie 1989, dosar în care Ion Iliescu este judecat. Prin vocea Alinei Gorghiu, PNL anunță că așteaptă motivarea deciziei CCR și va depune ulterior o nouă propunere legislativă pentru desfiinţarea institutului.
  • Într-o moţiune simplă depusă la Camera Deputaţilor, PSD cere demisia ministrului Agriculturii, Adrian Oros, pe care îl acuză de lipsă de viziune și că nu sprijină fermierii aflați în dificultate. Moţiunea va fi dezbătută în prima zi a săptămânii viitoare, iar votul va fi dat miercurea viitoare.
  • Se depun eforturi pentru deblocarea unui portcontainer care a eşuat, miercuri, în Canalul Suez. Zeci de nave așteaptă reluarea traficului pe această rută comercială maritimă, una dintre cele mai frecventate din lume. Mai multe remorchere au fost trimise la faţa locului pentru a ajuta la aducerea gigantului pe linia de plutire. Nava de peste 220.000 de tone, care venea din Asia şi se ducea la Rotterdam, s-a oprit de-a curmezişul canalului după ce a fost lovită de o rafală puternică de vânt, în momentul în care intra în partea de sud a Canalului Suez.
  • Deputaţii ruși au votat legea care îi permite lui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate de președinte. Ajuns la Kremlin în 2000, autoritarul lider și-a asigurat puterea până în anul 2036.
  • Naţionala de fotbal Under-21 a României a terminat la egalitate cu selecționata Olandei, 1-1, în meciul său de debut în Grupa A a Campionatului European de tineret 2021, miercuri seara, pe stadionul Uj Bozsik din Budapesta. Tricolorii antrenați de Adrian Mutu au obţinut un rezultat foarte bun în faţa uneia dintre favoritele la câştigarea competiţiei.
  • Naţionala României debutează, joi, contra Macedoniei de Nord, în preliminariile Cupei Mondiale din 2022. Partida se va disputa pe Arena Naţională, fiind arbitrată de o brigadă portugheză, cu Fabio Jose Costa Verissimo la centru. Meciul va fi televizat de Pro TV de la 21 și 45 de minute.
  • Irina Begu a părăsit turneul de tenis de la Miami după primul tur. Românca a fost învinsă de rusoaica Anna Kalinskaya.
  • Venită din calificări, Mihaela Buzărnescu a fost eliminată de franțuzoaica Caroline Garcia.
  • Tot la Miami, unde este a 3-a favorită la câștigarea trofeului, Simona Halep va evolua şi în proba de dublu, făcând echipă cu nemțoaica Angelique Kerber.
  • Cu patru luni înainte de startul Jocurilor Olimpice și fără spectatori, ștafeta flăcării olimpice își începe periplul prin Japonia, joi, în mod simbolic de la centrul de pregătire din Fukushima, care în urmă cu 10 ani a fost scena unui triplul dezastru care a răvăşit nord-estul arhipelagului nipon: un seism foarte violent, urmat de un tsunami uriaş şi un grav accident nuclear. Din cauza actualei situații epidemiologice, evenimentele-test pentru probele de skateboarding şi tir au fost amânate până luna mai.
  • Premiat cu Ursul de Aur la recenta ediție a Festivalului de film de la Berlin, lungmetrajul românesc „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” va ajunge pe ecranele din România la 7 mai. Critica de specialitate a lăudat pelicula regizată de Radu Jude. Filmul are ca punct de pornire urmările unui clip pentru adulți, încărcat de o profesoară de școală generală pe un site specializat.
  • Vremea se menține rece pentru această dată. Meteorologii prognozează înnorări mai accentuate în jumătatea de sud-est. Pe alocuri, vor fi precipitaţii slabe, mixte în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi ninsoare la munte. Vântul va sufla mai tare la altitudini mari, unde zăpada va fi spulberată, precum şi în regiunile estice şi sud-estice. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 şi 11 grad. Izolat, se poate forma ceaţă. La București, o nouă zi cu vreme mai rece decât ar fi normal. Sunt condiţii pentru precipitaţii slabe mixte. Cel mult 8 grade la amiază.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.