Confidenţialitate

Psiholog: A crescut comportamentul autoagresiv la copii. Se simt prizonieri în relația de familie | VIDEO

Tot mai mulți copii ajung să dezvolte un comportament autoagresiv pentru că nu mai reușesc să-și gestioneze tristețea, accentuată mai ales de pandemia COVID. Este o realitate pe care psihologul Yolanda Crețescu o întâlnește tot mai des, în urma ședințelor de terapie, după cum a mărturist aceasta, la Piața Victoriei:

„Am descoperit că ei au o patologie diferită de adulți, au o amplitudine mai mare a trăirilor. Ca atare, a crescut comportamentul autoagresiv la copii, sunt foarte mulți copii care nu-și mai pot gestiona tristețea și atunci recurg la auto-vătămare, ei se taie, acesta este un mecanism cumva reglator, au nevoie să-și provoace o durere mai mare și cu adrenalina care se descarcă, ei cumva neutralizează durerea și atunci devine un comportament repetitiv. Ei se simt prizonieri în relația de familie pentru că nu au cealaltă componentă care îi regla, interacțiunea cu celălalt.”

De ce ajung copiii să recurgă la astfel de gesturi extreme? În primul rând pentru că ajung să se simtă fără valoare, spune specialistul:

„Este foarte greu ca din fereastra unui ecran să mai primesc feedback special pentru mine și sunt copii care au nevoie de această validare și atunci ei s-au simțit nevalorizați de profesori, neintegrați de colegi și extrem de descurajați în spațiul personal. Așadar, a crescut anxietatea de succes, anxietatea de eșec. Fiind doar el acasă, asta a creat o problemă. Deja știm că sunt familii întregi care în două camere erau 4 zoom-uri.”

Chiar și așa, psihologul recunoaște că, din perspectiva crizei sanitare, decizia de a închide școlile a fost una bună:

„Din perspectiva psihologului la modul ideal, da, dar la modul pragmatic, când avem în clasă 30 de copii și când avem un deficit de cadre didactice, realitea făcea aproape imposibil. Să ne imaginăm scenariul în care învățătoarea să se îmbolnăvească, două săptămâni este scoasă, ce se întâmplă cu acei copii.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: