Confidenţialitate

INFOMANIA • 12 martie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | AUDIO

  • Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid îndeamnă la calm după ce, din rațiuni de “extremă precauție”, România suspendă temporar imunizările cu ser dintr-un lot (ABV2856) produs de compania AstraZeneca. Cele 4.000 de doze rămase vor fi puse în carantină timp de o săptămână, a declarat Valeriu Gheorghiță, potrivit căruia au fost deja administrate 77.000 de doze din tranșa ajunsă în țară în februarie. Dacă observă modificări ale stării de sănătate, persoanele în cauză trebuie să se adreseze doctorului. Anterior, Italia a carantinat vaccinuri din același lot după ce a înregistrat probleme de coagulare a sângelui la unele persoane imunizate. Un alt lot AstraZeneca suspect, dar care n-a ajuns în România, a fost pus sub sigiliu în alte țări, între care Austria, unde o asistentă medicală a murit, recent, după vaccinare. Agenția Europeană a Medicamentului a susține că, din primele date ale investigației sale, nu există indicii despre o legătură directă de cauzalitate între administrarea serului AstraZeneca și cazurile raportate. La acest moment, beneficiile depăşesc riscurile asociate, a precizat Valeriu Gheorghiță, comentând anunțul agenției.
  • În România, s-a menținut susținut ritmul de vaccinare. Alte aproape 55.000 de persoane au fost imunizate, majoritatea cu serul Pfizer. Au fost raportate peste o sută de reacţii adverse, cele mai multe la vaccinul AstraZeneca. Între timp, o nouă tranșă de peste 100.000 de doze Moderna vor sosi, vineri, în țară. Potrivit premierului Florin Cîțu, România va primi suplimentar, în luna martie, 170.000 doze de vaccin Pfizer/BioNTech, ceea ce va permite extinderea capacității de imunizare “în zonele puternic afectate” de coronavirus. Comisia Europeană a obținut de la producător furnizarea anticipată a unui număr mai mare de doze.
  • Tot joi, Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat serul anti-Covid produs Johnson & Johnson. Vaccinul se administrează într-o singură doză și poată fi păstrat la temperatura obșnuită de frigider.
  • Ministrul Apărării și-a trimis inspectorii în control la Casa Armatei din Focșani, unde s-ar fi vaccinat peste rând mai mult de 500 de persoane. Portalul Recorder a dezvăluit schema din centrele cu circuit în închis ale MApN. Din etapa a 3-a, care va lua startul în prima zi a săptămânii viitoare, acestea ar urma să fie deschise pentru toată populația. Nicolae Ciucă așteaptă un raport și nu exclude că s-au făcut greșeli. Ministrul vrea să afle dacă au existat alte persoane care au fost imunizate deși nu ar fi avut încă acest drept. Totuși, spune Nicolae Ciucă, încă nu toți militarii care transportă vaccinurile anti-Covid au fost imunizați până acum.
  • La un an de la decretarea pandemiei, România a revenit peste pragul de 5.000 de infecții zilnice cu SARS-CoV-2, la peste 38.000 de teste efectuate. Cele mai multe contaminări au fost consemnate în Bucureşti. Capitala este urmată de judeţul Timiş, care se confruntă cu o creştere semnificativă a numărului de bolnavi din spitale. Alte 96 de decese au fost asociate complicațiilor cauzate de Covid. La Terapie Intensivă, sunt internaţi aproape 1.200 de pacienţi.
  • Invitat în ediția de joi seara a emisiunii “Piața Victoriei” la Europa FM, medicul Alexandru Rafila a atras atenția că ne luptăm cu ceea ce el numește “oboseala pandemică”. Există riscul ca tot mai mulți oameni să nu mai respecte restricțiile minime. Totodată, Alexandru Rafila consideră că sistemul actual de spitale Covid “trebuie regândit”. În opinia sa, cât mai multe unități ar trebui să poată trata cazuri de coronavirus.
  • Premierul consideră că, în acest moment, nu își are sensul o discuţie pe tema unui paşaport vaccinal. În opinia lui Florin Cîțu, până nu li se dă tuturor românilor şansa să se imunizeze împotriva Covid, s-ar crea discriminare.
  • Fără acces la internet în ultimul an, aproape un milion de elevi  au pierdut 24 de săptămâni de şcoală, potrivit unui raport al World Vision România. Organizația susține că este foarte mare riscul ca rata de abandon şcolar să înregistreze “creşteri record”.
  • Statele bogate care fac parte din Organizația Mondială a Comerțului s-a opus propunerii făcute peste 80 de țări în curs de dezvoltare de a renunța la drepturile de brevet în efortul de a stimula producția de vaccinuri anti-Covid. Africa de Sud și India s-au confruntat cu refuzul manifestat de Marea Britanie, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americi, care au mari industrii farmaceutice interne.
  • Un cercetător german este anchetat pentru că a dezvoltat un vaccin împotriva Covid în propriul laborator și apoi l-a administrat unor voluntari, înainte să ceară și să obțină aprobare de administrare. Winfried Stöcker a devenit ținta criticilor din partea colegilor de breaslă. Pentru ca un medicament, inclusiv vaccinurile, să fie aprobat pentru uz uman, trebuie să parcurgă un proces îndelungat.
  • Platforma YouTube a eliminat peste 30.000 de materiale video care conţineau dezinformări legate de vaccinurile anti-Covid, relatează CNN. Postările conţineau informaţii periculoase sau care induceau în eroare.
  • La şapte săptămâni de la instalarea sa la Casa Albă, preşedintele american a semnat, orele trecute, ambițiosul plan de relansare economică, în valoare de 1.900 miliarde de dolari. Strategia anti-sărăcie a lui Joe Biden a fost, anterior, avizată de Congresul de la Washington. Aproape jumătate din banii pachetului de asistență ar urma să sprijine familiile defavorizate. Peste jumătate de milion de decese au fost asociate Covid în SUA. Prima economie a lumii a scăzut cu 3,5% în 2020, fiind cel mai dificil an de la cel de-al Doilea Război Mondial.
  • Militarii de pe fregata “Regina Maria” caută marinarul ucrainean dispărut după scufundarea un cargou în Marea Neagră. După naufragiu, două cadavre au fost recuperate din apă. 10 marinari supraviețuitori au fost duși în Portul Constanța. Unul dintre ei, o femeie, primește îngrijiri medicale. Fregata “Regina Maria” are la bord un elicopter Puma Naval şi o grupă de scafandri pregătită pentru intervenţie. Cargoul scufundat transporta cărbune din portul rusesc Rostov-Don către Constanţa.
  • S-au descoperit greșeli în lanț comise la intervenția eșuată în luarea de ostatici de la Onești, unde un individ a sechestrat și ucis doi electricieni în apartamentul din care fusese evacuat. Conform raportului IGPR, poliţiştii din Bacău nu s-au documentat suficient despre agresor. În plus, datele pe care le avea coordonatorul acţiunii n-au ajuns şi la şeful echipei de intervenţie sau la negociator. Potrivit adjunctului Poliţiei Române, chestorul Florentin Bracea, agenții din Bacău aveau toate indiciile necesare unei intervenţii în forţă în acest caz, dar au întârziat. 14 polițiști, între care 8 ofițeri, sunt vizați de anchetă. Apartamentul în care au fost comise crimele îi aparținuse atacatorului. În urma unei executări silite, locuința ajunsese în proprietatea Chimcomplex.
  • Conducerea Poliției Galați face anchetă după ce o mașină a instituției a fost filmată în timp ce mergea pe contrasens, la intrarea în Tecuci, fără să aibă semnalele acustice și luminoase pornite. Agentul aflat la volan a scurtat drumul, putând deveni un pericol pentru ceilalți șoferi aflați în trafic.
  • A fost lansat în dezbatere publică proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar. Potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan, la momentul actual sunt 35.000 de persoane care încasează și pensie, și salariu. Potrivit proiectului, cei care ajung la vârsta de pensionare pot să lucreze până la 70 de ani.
  • Noul director al Gărzii Naţionale de Mediu își dorește digitalizarea instituției pentru a afla rapid de la cetățeni unde sunt zonele cu depozitări frecvente ilegale de gunoaie sau alte surse de poluare. Octavian Berceanu vrea, totodată, un sistem de urmărire a deșeurilor.
  • Campania „Vinerea Verde”, prin care Ministerul Mediului încurajează folosirea transportului alternativ pentru deplasarea înspre și dinspre serviciu, va fi lansată vineri. Pentru a oferi un exemplu, ministrul Tánczos Barna va merge la job cu metroul
  • Abuzurile sunt tema unei noi ediții a campaniei Deșteptarea României. Statisticile arată că, la fiecare 30 de secunde, o femeie este bătută în România. După Jurnalul de prânz de la ora 13.00, colegul Cătălin Striblea o are invitată pe jurnalista Dana Războiu pentru un dialog deschis cu ascultătorii Europa FM.
  • Raportorul Organizației Națiunilor Unite pentru Myanmar susține că junta militară a ucis peste 70 de contestatari ai recentei lovituri de stat. Potrivit lui Thomas Andrews, peste 2.000 de opozanți ai noului regim au fost ilegal arestați și torturați. Într-un act de curaj viralizat în mediul online, o călugăriță catolică a îngenuncheat în fața unor militari pentru a proteja un grup de protestatari.
  • Au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare cei 3 autori ai unui jaf armat, comis în urmă cu un an, la Hong Kong, pentru câteva sute de role de hârtie igienică. La începutul pandemiei,  produsul a devenit o marfă rară. În mai multe țări, supermarketurile nu reuşeau să refacă stocurile rapid, astfel că în faţa magazinelor se formau cozi lungi, pentru ca apoi rafturile să se golească rapid. În cazul din Hong Kong, cei 3 au furat 600 de role de hârtie igienică, amenințând cu un cuțit un șofer de camion în cartierul Mongkok. Judecătorul de caz a considerat că infracţiunea a fost premeditată şi trebuie pedepsită drastic.
  • Parlamentul European a declarat spațiul comunitar drept “zonă de libertate” pentru minoritățile sexuale. Rezoluția a fost sprijinită de Comisia Europeană. Polonia și Ungaria sunt criticate pentru limitarea drepturilor pentru persoanele LGBT.
  • Prințul William al Marii Britanii a negat că familia regală ar fi rasistă. A fost primul său comentariu public după interviul acordat de fratele său, Harry, în care acesta și soția sa, Meghan, au lansat acuzația. Cei doi nu au vorbit în ultimele zile.
  • Mai multe orașe ecuadoriene au fost acoperite de cenuşa vulcanului Sangay din regiunea Amazonului, care și-a sporit activitatea în ultimele săptămâni. Culturile agricole sunt compromise. În provincia Chimborazo, localnicii au fost sfătuiți să rămână în case. Parte a “Inelului de foc” al Pacificului, regiune predispusă la cutremure şi erupţii vulcanice, statul Ecuador are opt vulcani pe teritoriul său.
  • O operă de artă digitală s-a vândut, joi, pentru 69 milioane de dolari, un record care stă mărturie pentru revoluţia de pe această piaţă. Colajul de desene şi animaţii online a fost realizat, zilnic, timp de 5.000 de zile la rând. Opera – care nu există în format fizic – îl plasează pe Mike Winkelmann, numele real al lui Beeple, printre primii 3 cei mai scumpi artişti în viaţă, pe toate suporturile. În vârstă de 39 de ani, americanul nu şi-a ascuns surprinderea la finalul licitaţiei, care a durat două săptămâni în total. Ultimele minute ale acesteia au fost urmărite online de aproape 22 de milioane de internauţi, ceea ce reprezintă un alt record.
  • Trupa sud-coreeană BTS a dominat vânzările de discuri pe plan global în 2020, cele două albume lansate anul trecut de grupul considerat o senzaţie a muzicii K-pop ocupând atât prima, cât şi a doua poziţie în topul Federaţiei Internaţionale a Industriei Fonografice, întocmit pe baza vânzărilor de discuri în format fizic, a vânzărilor online şi a difuzărilor pe platformele de streaming.
  • Vremea se va încălzi uşor faţă de zilele trecute, dar în regiunile extracarpatice, local, se va menţine deosebit de rece. Cerul va avea înnorări temporare în sud şi va fi mai mult noros în rest. Temporar, se vor semnala precipitaţii, predominant sub formă de ninsoare la munte, în general moderate cantitativ în Munţii Apuseni şi în Carpaţii Orientali, precum şi în Maramureş, unde se va depune strat de zăpadă mai consistent, sub formă de ninsoare, lapoviţă şi trecător ploaie în Transilvania şi Moldova şi mai ales ploi în Banat şi Crişana. Pe alocuri, se va depune polei. Vântul va avea intensificări la munte, la altitudini în general de peste 1.500 m vor fi rafale de peste 80…90 km/h, iar ninsoarea va fi viscolită şi zăpada spulberatã, dar şi în restul teritoriului, local şi temporar, cu viteze în general de 50…60 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 3 şi 11 grade. La București, vremea se menține deosebit de rece pentru aceastã dată. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 4 grade. Dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.