Confidenţialitate

INFOMANIA • 14 decembrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Adus în România de o masă de aer din Câmpia rusă, valul de frig face victime.

Un bărbat și o femeie au fost găsiți în hipotermie în locuințe neîncălzite în două localități ieșene. Ambii au murit la spital. O a treia persoană este internată la Terapie intensivă.

La Botoșani, un bărbat fost găsit îngheţat pe o bancă, în apropiere de Spitalul Judeţean. Manevrele de resuscitare au dat rezultate, dar pacientul se afla, marți, în stare critică.

Odată cu răcirea vremii, sezonul gripal a debutat în forță. Până la acest moment, au fost confirmate 800 de cazuri, în creștere cu 200 față de săptămâna anterioară.

Pe lângă gripă, sporesc cazurile de Covid și cele provocate de virusul respirator sincițial, a căror incidență este determinată de lipsă măsurilor de protecție.

Masa de sărbători va fi mai săracă sau mai scumpă pentru unii dintre români.

Zahărul costă mai mult cu 60% față de acum un an, uleiul și untul cu 40 de procente, iar făina – cu peste 30%.

Cât privește mărfurile nealimentare, pentru electricitate plătim mai mult cu 47%, iar gazele – cu 37%.

Institutul Național de Statistică a raportat, pentru luna noiembrie, o rată anuală a inflației de aproape 17%, cea mai ridicată din ultimele două decenii.

Datele depășesc ușor prognoza pe care a comunicat-o, luna trecută, Banca Naţională.

Analiștii anticipează că inflația crescândă va forța BNR să majoreze din nou dobânda de referință, până la 7 procente în luna ianuarie.

Depozitele bancare populației au scăzut cu 3 miliarde de lei, semn că unii dintre români au apelat la economii pentru a face față scumpirilor.

Proiectul bugetului de stat pe anul viitor ar urma să ajungă, miercuri, în plenul Parlamentului pentru dezbaterea pe articole.

În comisiile de specialitate ale legislativului, discuțiile s-au desfășurat în ritm alert.

Au fost acceptate doar amendamente de la aleșii partidelor din coaliția de guvernământ. Cele depuse de opoziție au fost respinse.

Bugetele tuturor ministerelor au fost aprobate în limitele stabilite de guvern. Suplimentări au primit doar ministerele Sănătății și Internelor.

În timp de Puterea susține că bugetul este unul echilibrat şi realist, opoziția acuză că cifrele sunt umflate.

Nemulțumiți de sumele alocate educației, sindicaliști din domeniu vor protesta în fața clădirii legislativului.

Parlamentul a adoptat, marți, proiectul de lege care reglementează bacşişul.

Suma oferită nu va depăși 15% din valoarea consumaţiei și va putea fi plătită cu cardul, urmând a fi impozitată.

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici. Dacă legea va fi promulgată rapid, dispoziţiile intră în vigoare de la 1 ianuarie.

Aleșii au dat undă verde propunerii de reducere a TVA de la 19% la 5% pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură şi panouri solare.

Potrivit iniţiatorilor de la Uniunea Salvați România, măsura va stimula noi investiţii în mici capacităţi de producţie şi eficientizarea energetică a consumatorilor, va duce la apariţia de noi prosumatori care vor putea să îşi reducă factura la energie şi să dea surplusul de producţie în sistemul energetic.

La Consiliul European care începe joi, la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis va aduce în discuție recenta respingere a aderării României la spaţiul de liberă circulație Schengen. Subiectul nu se află, în mod oficial, pe agenda reuniunii.

La o întrevedere avută la București, marți, cu ambasadorii din țările Uniunii Europene, șeful statului le-a mulţumit tuturor partenerilor care au sprijinit eforturile autorităților și a numit blocajul “regretabil” şi “nejustificat”.

De la întâlnire a lipsit ambasadoarea Austriei, fiind reprezentată de un adjunct.

Klaus Iohannis a reafirmat hotărârea României de a găsi soluţii diplomatice, astfel încât aderarea la Schengen să devină realitate în cel mai scurt timp.

La rândul său, liderul PSD a denunțat “un interes meschin” al conservatorilor austrieci în perspectiva alegerile interne. Cât privește viitoarea strategie pentru Schengen, Marcel Ciolacu propune o mai bună coordonare a pașilor de urmat în acest demers.

Din opoziție, USR acuză PSD şi PNL că “fac scut” în jurul ministrului de Interne și blochează dezbaterea moţiunii simple depuse împotriva acestuia. Uniunea Salvați România îl consideră pe Lucian Bode principal responsabil pentru eșecul negocierilor.

Potrivit presei austriece, la Consiliul UE, cancelarul austriac Karl Nehammer va avea mai multe condiții pentru deblocarea aderării României și Bulgariei. Între acestea și aceea ca la granița bulgaro-turcă să fie ridicat un zid în calea migranților.

Reprezentații Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România s-au alăturat vocilor care au condamnat votul Austriei. UNTRR a solicitat guvernului să elimine controalele la punctele de frontieră cu Bulgaria. La vămile sudice, şoferii de camioane aşteaptă cu orele pentru îndeplinirea formalităţilor.

Mai multe companii aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor îşi mută conturile de la BCR, al cărei acţionariat este austriac, la CEC Bank.

“Au găsit condiţii mai bune”, a spus ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. După respingerea candidaturii României la spațiul Schengen săptămâna trecută, mai mulți politicieni au îndemnat la boicotarea produselor și serviciilor austriece.

România interzice antivirusul rusesc în instituțiile publice.

Șeful statului a promulgat legea pentru protecţia sistemelor informatice ale autorităţilor centrale și locale.

Interdicția vizează în primul rând compania Kaspersky, cel mai important nume rusesc în domeniul securității cibernetice.

Potrivit legii, în contextul invaziei armate în Ucraina, Rusia ar putea exploata aceste softuri în atacuri cibernetice, care s-au înmulțit în mediul virtual de la începutul ostilităților pe frontul de război.

La o conferință a donatorilor organizată marți la Paris, Ucraina a primit promisiunea unui miliard de dolari pentru a face față iernii.

Administraţia de la Kiev le-a cerut partenerilor săi internaţionali să trimită generatoare şi sisteme de încălzire, aparate vitale după ce, în ultimele săptămână, trupele Moscovei au lovit ținte ale infrastructurii energetice ucrainene, ceea ce a provocat întreruperi de electricitate.

Sirenele de raid aerian au răsunat, marți, în întreaga Ucraină. Autoritățile au avertizat că Rusia ar putea lansa un nou val de atacuri cu rachete şi drone.

Preşedintele ucrainean a propus o încetare a ostilităţilor de Crăciun.

Volodimir Zelenski vrea ca invadatorii să facă primul pas, prin retragerea militarilor de pe linia frontului.

Până una alta, preşedintele francez a anunţat că s-a ajuns la un acord privind îndepărtarea armamentului greu din centrala nucleară Zaporojie.

Potrivit lui Emmanuel Macron, organismul ONU de supraveghere nucleară a fost implicat în discuţii cu Rusia şi Ucraina pentru a proteja situl atomic, care este cea mai mare din Europa.

“Următoarele săptămâni vor fi cruciale”, a adăugat liderul de la Paris.

În prezent, sunt în curs de desfăşurare discuţii cu privire la modul în care armele pot fi scoase din interiorul centralei.

11 persoane au ajuns la spital, aseară, după coliziunea dintre un autoturism şi un microbuz pe Calea Feldioarei din Brașov.

Victimele au suferit diverse traumatisme.

Mai multe echipe de salvare caută o femeie de 78 de ani, care a plecat, duminică, de la Căminul pentru vârstnici din localitatea Hăghig şi nu a mai revenit.

Autorităţile au făcut un apel către cetăţeni să sprijine misiunea.

Un poliţist din judeţul Galaţi s-a sinucis, împuşcându-se în cap cu arma din dotare. Agentul avea doar 21 de ani, terminând studiile în primăvară, la Câmpina.

Angajați ai Spitalului Orşova au protestat în curtea unităţii sanitare. Sindicaliștii reclamă lipsa de dialog dintre conducerea spitalului și autoritățile locale.

Potrivit lor, în lipsa avizelor legale, activitatea va fi suspendată de la 1 ianuarie.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Protecţia Alimentelor a raportat un primul caz de trichineloză la un porc domestic sacrificat într-o gospodărie din comuna Sohodol din județul Alba. Analizele au confirmat prezența bolii.

Inspectorii veterinari insistă că este obligatorie efectuarea examenului trichineloscopic înainte de a consuma carnea provenită de la porcul sacrificat în propria gospodărie.

Numărul contaminărilor cu SARS-CoV-2 este în creștere în Europa, inclusiv în România, a confirmat ministrul Sănătății. Alexandru Rafila susține că nu există motive de îngrijorare, întrucât majoritatea cazurilor sunt forme ușoare ale infecției.

Ministrul a recomandat imunizarea cu noul vaccin pentru persoanele cu boli cronice și pentru cele de peste 65 de ani.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a amendat 50.000 lei compania Agrana, care produce brandurile de zahăr Mărgăritar şi Coroniţa.

Societatea din Buzău a fost găsită vinovată de practici comerciale incorecte, inducând în eroare consumatorii în privinţa naturii ingredientelor folosite.

La București, noua staţie de metrou “Tudor Arghezi” din zona Şoseaua Berceni a fost finalizată cu două luni mai devreme decât termenul asumat de către Primăria Sectorului 4 şi constructori.

Staţia va intra în probe şi va deveni operaţională în primăvara anului viitor, potrivit directorului general al Metrorex, Mariana Miclăuş.

Pe viitorul Aeroportul Braşov (Ghimbav), a fost operat întâiul zbor-test. Operațiunea a fost una de calibrare a echipamentelor de radionavigaţie, cu o aeronavă a Autorității Aeronautice.

Primul zbor cu pasageri este programat să decoleze de la Braşov pe 15 iunie.

Un nou satelit european a fost lansat în spațiu având misiunea să obțină prognoze mai precise despre fenomene meteorologice severe. Mașinăria (Meteosat-12) va supraveghea atât Bătrânul Continent, cât și Orientul Mijlociu şi Africa.

În 2021, o furtună puternică a ucis peste 200 de persoane în Germania, Olanda şi Belgia.

Argentina este prima finalistă a Cupei Mondiale de fotbal, după ce a trecut de Croația cu 3-0. Unul dintre goluri a fost înscris de Lionel Messi din penalty.

Adversarii sud-americanilor va fi cunoscuți, miercuri seară, după duelul dintre francezi și marocani, care va începe la ora 21:00.

Finala turneului din Qatar se va disputa duminică, de la ora 17:00.

România a încheiat participarea la Mondialele de haltere de la Bogota cu trei medalii.

Două dintre acestea sunt de aur și au fost cucerite cde Loredana Toma, iar Mihaela-Valentina Cambei a câștigat un argint.

Englezul Andy Robinson a părăsit banca naţionalei de rugby a României după doi ani de mandat.

Locul său va fi preluat de Eugen Apjok, tehnicianul campioanei CSM Ştiinţa Baia Mare.

84 de melodii au intrat în preselecţia pentru Eurovision România. finaliştii Selecţiei Naţionale vor fi aleși sâmbătă.

Marea Finală se va desfășura pe 11 februarie, la Bucureşti.

Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 8 grade.

Cerul se menține acoperit în sud-vestul țării și în zona Carpaților Meridionali, unde doar izolat vor fi fulguieli.

Vântul va sufla cu putere în zonele montane, cu rafale de peste 80 km/h pe crestele Carpaților Meridionali, iar la viteze mai reduse în sudul Banatului, în sudul Transilvaniei, în Moldova și pe litoral. Pe arii restrânse, se va semnala ceață.

La București, cerul va prezenta înnorări temporare, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 4 grade.