Confidenţialitate

Dr. Gheorghiţă, despre carantinarea unui lot de vaccin AstraZeneca: Nu trebuie să intrăm în panică | VIDEO

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid îndeamnă la calm după ce, din rațiuni de “extremă precauție”, România suspendă temporar imunizările cu ser dintr-un lot (ABV2856) produs de compania AstraZeneca.

Cele 4.000 de doze rămase vor fi puse în carantină timp de o săptămână, a declarat colonelul Valeriu Gheorghiță.

Potrivit acestuia, 77.000 de doze din tranșa ajunsă în țară în februarie a fost deja administrate.

Medicul miltar Valeriu Gheorghiţă a precizat, la Digi24, că frecvenţa “evenimentelor trombotice” (apariţia de cheaguri de sânge) raportate la nivel european “nu arată o incidenţă mai crescută decât se întâmplă în mod obişnuit în rândul populaţiei”.

“Deci nu este nevoie, la acest moment, de o conduită particulară pentru aceste persoane deja vaccinate. Trebuie să nu intrăm în panică! Atunci când apar modificări în starea de sănătate, evident că luăm legătura cu medicul de familie sau cu serviciul de urgenţă, însă nu trebuie să intrăm în panică la acest moment pentru că nu este cazul”, a insistat el.

“Nu există în momentul de faţă un semn care să indice o legătură de cauzalitate între vaccinarea cu vaccinurile de la AstraZeneca şi aceste evenimente raportate la nivel european, acele 30 de cazuri de evenimente trombo-embolice, adică de apariţie de cheaguri de sânge. Sunt circa 30 de cazuri din aproximativ 5 milioane de persoane vaccinate la nivel european cu vaccinul de la AstraZeneca. Această frecvenţă este similară cu ceea ce se întâmplă în restul populaţiei generale nevaccinate, deci practic nu sunt semnale că există o incidenţă mai crescută a acestor evenimente faţă de populaţia nevaccinată, ca atare, Agenţia Europeană a Medicamentului, după analiza tuturor datelor, a precizat că se recomandă continuare vaccinării cu acest tip de vaccin, ţinând cont de faptul că la acest moment beneficiile depăşesc categoric riscurile care sunt asociate”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Cele 4.257 de doze de vaccin AstraZeneca rămase neutilizate sunt păstrate în condiţii de respectarea a lanţului de frig. Când va exista o concluzie a Agenţiei Europene a Medicamentului, se va stabili ce se va întâmpla cu ele.

“Activitatea de vacinare cu acest tip de vaccin continuă. Decizia pe care România astăzi a luat-o, în baza întrunirii pe care am avut-o cu experţi din cadrul Ministerului Sănătăţii, INSP, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale şi respectiv CNCAV, am decis ca soluţie de maximă precauţie şi pentru a nu lăsa niciun semn de suspiciune în rândul persoanelor care doresc să se vaccineze am decis suspendarea temporară a acestui lot”, a punctat Valeriu Gheorghiţă.

România le-a solicitat reprezentanţilor AstraZeneca să ofere date despre câte doze din lotul ABV2856 au fost distribuite la nivel european şi dacă mai sunt şi alte ţări, în afară de Italia, care le-au pus în carantină.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, în țară mai sunt doze din alte patru loturi diferite, pentru care nu sunt “semne de întrebare sau suspiciuni”.

“Evenimentele trombotice presupun apariţia cheagurilor de sânge în vasele de sânge şi evident pot cauza diverse consecinţe medicale în funcţie de localizarea acelui cheag. Din acest punct de vedere, nu avem o atitudine particulară pentru persoanele vaccinate atât cu dozele din lotul 2856, cât şi cu cel din celelalte tipuri de vaccinuri”, a explicat el.

Potrivit medicului, şi în populaţia generală nevaccinată, există probabilităţi diferite de apariţie a unor evenimente cardiovasculare, neurologice, iar în România, principala cauză de mortalitate este legată de afecţiunile cardiovasculare.

“Din toate aceste motive şi ţinând cont de faptul că frecvenţa acestor evenimente raportate, repet, centralizat la nivel european, nu arată o incidenţă mai crescută decât se întâmplă în mod obişnuit în rândul populaţiei. Deci nu este nevoie la acest moment de o conduită particulară pentru aceste persoane deja vaccinate. Trebuie să nu intrăm în panică. Atunci când apar modificări în starea de sănătate, evident că luăm legătura cu medicul de familie sau cu serviciul de urgenţă, însă nu trebuie să intrăm în panică la acest moment pentru că nu este cazul”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid (CNCAV) a anunţat, joi seară, că peste 77.000 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca oprit de la utilizare în Italia au fost folosite deja în România. 4.200 de doze rămase au fost plasate în carantină.

“Ca măsură de extremă precauţie s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului”, arată CNCAV. Premierul Florin Cîţu a afirmat că decizia a fost luată din precauţie.

Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 ţări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franţa, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv şi pentru care Agenţia Europeană a Medicamentului a demarat o investigaţie, menţionăm că România nu a primit doze din acest lot”, a precizat, joi seară, CNCAV.

În ceea ce priveşte lotul ABV 2856, pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menţionat, Comitetul a arătat că România a recepţionat prima tranşă de vaccin AZ de 81.600 doze în 7 februarie.

Începând din 15 februarie, au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele judeţe: Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Caraş-Severin, Cluj, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vaslui.
Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din judeţele Bacău, Bihor, Botoşani, Dolj, Gorj, Iaşi, Neamţ, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vaslui şi 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

“În cursul acestei seri, a avut loc o şedinţă la care au participat reprezentanţii CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situaţia celor două loturi de vaccinuri a fost analizată şi s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:
1. Ca măsură de extremă precauţie s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului;
2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de faţă în România;
3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat”, a precizat CNCAV.