Confidenţialitate

INFOMANIA • 16 decembrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Polițiștii și jandarmii arădeni încearcă să dea de urma unui tânăr afgan care promova talibanismul și care a evadat, joi, dintr-un centru de custodie din localitatea Horia.

Filtre de poliție au fost instituite în tot județul.

Primăriile din zona frontierei cu Ungaria au primit fotografia și semnalmentele bărbatului, care la momentul dispariției era îmbrăcat în tricou și încălțat în papuci de casă.

Declarat indezirabil prin sentință judecătorească, individul ar fi trebuit expulzat. Este neclar de ce verdictul nu a fost pus în aplicare.

Inspectoratul General pentru Imigrări București a precizat pentru Europa FM că în căutarea fugarului sunt angrenați și angajații proprii, fără să comenteze scenariul că ar avea legături cu vreo grupare teroristă.

După discuțiile avute la Consiliul European de iarnă, președintele Klaus Iohannis s-a declarat optimist că procesul aderării României la spațiul Schengen se va încheia cu succes în 2023. Nu a fost discutat un calendar concret, a adăugat șeful statului, care a reamintit că România este țară de primă linie în gestionarea migrației, cu rezultate bune și recunoscute.

Cancelarul Austriei – țară care s-a opus recent aderării României – pare să își fi schimbat tonul. Karl Nehammer insistă pe soluția ridicării în calea migranților a unui gard la granița Bulgariei cu Turcia.

Invocând anchete ale poliției, șeful executivului de la Viena susține că 20.000 de migranți ilegali care au ajuns în Austria au trecut prin România.

Surse guvernamentale de la București spun că datele austriecilor nu sunt corecte.

La o sesiune specială a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, dedicată candidaturii României la acest for, premierul Nicolae Ciucă a spus că suntem angajați într-un un proces de reformă și modernizare.

Intrarea în OCDE, clubul celor mai puternice 38 de economii ale lumii, va avea beneficii semnificative, mai ales în ceea ce privește investițiile străine.

Standardele OCDE nu se negociază, dar implementarea reformelor se coordonează cu cele asumate în fața Comisiei Europene prin PNRR.

Urmează etapele de evaluare tehnică.

Statele din OCDE deţin aproape 70% din producţia şi comerţul lumii.

Românii racordați la sisteme centralizate de încălzire nu vor fi obligați să își monteze repartitoare până la finalul anului. La propunerea Uniunii Salvați România, termenul a fost amânat din nou cu un an.

“Principiul de a plăti cât consumi este corect, însă, din discuțiile avute [cu șefii asociațiilor de proprietari], repartitoarele, așa cum sunt ele astăzi, nu răspund acestei nevoi, spune Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Potrivit acesteia, se impune o “discuție mult mai amplă pentru a găsi soluții serioase în următorul an”.

A fost declarată neconstituțională ordonanţa de urgenţă a Guvernului din 2021 prin care pensionarii care primesc peste 4.000 de lei lunar erau obligați să plătească şi contribuţii la sănătate.

Decizia a fost luată în cadrul CCR cu majoritate de voturi.

Magistrații constituționali au concluzionat că ordonanța a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea contribuţiei la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Modificări în domeniul pensiilor se pot face doar prin proiect de lege, care trebuie dezbătut de Parlament, a atras atenția deputatul liberal Raluca Turcan.

Fostul ministru al Muncii a reamintit că reforma pensiilor speciale este un obiectiv asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și restant înaintea vacanței parlamentare.

Nemulțumiți de alocările bugetare pentru învățământ, sindicaliștii își continuă protestele.

Manifestații sunt programate, vineri, la sediile prefecturilor din județele Arad, Maramureș, Bacău, Mehedinți, Suceava, Botoșani, Ialomița, Dâmbovița, Argeș, Bihor și Bistrița Năsăud.

Cu puține modificări aduse variantei propuse de Guvern, Parlamentul a adoptat, săptămâna aceasta, proiectul de buget.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, lista centrelor de vaccinare în care se administrează noul vaccin împotriva Covid.

“A fost publicată lista centrelor de vaccinare în care se administrează noul vaccin COVID-19 (Comirnaty Original/ /Omicron BA.4-5-Pfizer BioNTech). Vaccinul este adaptat pentru a oferi o protecţie mai largă faţă de tulpina originală şi faţă de subvariantele Omicron BA.4 şi BA.5. Cu el se pot vaccina toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, cărora li s-a administrat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 cu cel puţin 3 luni înainte”, se precizează pe contul de Facebook al MS.

Vaccinul oferă protecţie împotriva complicaţiilor şi formelor grave ale bolii, adaugă Ministerul.

Noul vaccin împotriva Covid este disponibil în centrele de vaccinare, precum şi la medicii de familie, la cerere.

S-au terminat lucrările de construcţie la noul spital de copii ridicat exclusiv din donaţii şi sponsorizări în curtea Spitalului “Marie Curie” din Capitală, anunță Asociaţia “Dăruieşte Viaţă”.

Iniţiativa a fost susţinută, până în prezent, de 550.000 de persoane fizice şi peste 7.000 de companii.

S-a deschis prima bucată din autostrada Sibiu-Pitești.

Tronsonul măsoară 13 kilometri și leagă Sibiul de localitatea Boița, la ieșirea din Sibiu spre pe Valea Oltului. Constructorul șoselei, societatea austriacă Porr, a încheiat lucrarea mai devreme decât era înscris în contract.

Primăria Capitalei a început monitorizarea calităţii aerului din oraș. Senzorii au fost montaţi atât în centrul Bucureștiului, cât şi la periferie.

Peste o lună, Primaria va publica online, zilnic, nivelul de poluare din cele peste 40 de puncte de supraveghere.

De la începutul anului, piaţa auto din România a înregistrat un avans de 7%, până la aproape 117.000 de autoturisme, în timp ce în Europa, vânzările au scăzut cu aproape 5 procente, până la 10 milioane de autoturisme.

În noiembrie, pe continent vânzările de automobile marca Dacia au crescut cu 11% până la aproape 40.000 de unităţi, depășind Skoda (38.175 de unităţi), Fiat (31.469 de unităţi) sau Citroen (26.503 unităţi).

Aproape 50 de tone de deşeuri au fost oprite la granița vestică.

Potrivit Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, gunoaiele – constând în îmbrăcăminte, încălţăminte, mobilier şi saltele uzate – erau transportate în trei automarfare conduse de cetăţeni români şi proveneau de la societăţi comerciale din Germania şi Olanda, fiind returnate societăţilor expeditoare.

25 de inculpaţi au fost trimişi în judecată în cel de-al cincilea dosar finalizat de procurorii anticorupție suceveni ce vizează fapte ale unor angajaţi ai Serviciului județean de Permise.

Pe lista se află comisarul Radu Obreja și agentul de poliție Gheorghe Perijoc, alături de instructori şi intermediari ai şcolilor de şoferi.

În schimbul spăgilor, aceștia ar fi permis fraudarea probei teoretice a examenului de obţinere a permisului auto pentru 70 de candidaţi în cursul lunii septembrie 2020.

Potrivit DNA, dosarul a fost disjuns, având în vedere dimensiunea infracţională şi numărul mare de persoane implicate.

Pus sub învinuire într-un dosar ce vizează inginerii imobiliare, primarul Iașului s-a plâns de modalitatea în care a fost efectuată descinderea la sediul instituției pe care o conduce, în urma căreia aproape tot aparatul administrativ a fost dus la audieri.

Procurorii DIICOT au fost însoţiţi de zeci de poliţişti, aduşi din mai multe judeţe din zona Moldovei.

Edilul se declară nevinovat și a explicat că Primăria Iaşi emite peste 4.000 de certificate de urbanism în fiecare an, iar în subordinea sa sunt peste 600 de angajați.

Doi chirurgi pediatri de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău sunt cercetați pentru luare de mită în formă continuată.

Nicolae-Horia Jidveianu a fost reținut de procurori. Ioan Aşchilean a fost lăsat în libertate condiționată.

Italianul Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al europarlamentarei elene Evei Kaili, şi-a recunoscut implicarea în scandalul răsunător de corupție în care cei doi sunt anchetați de poliția belgiană.

În timpul audierilor, tânărul l-a indicat drept ”creier” al operaţiunii de fraudă pe fostul parlamentar italian Pier Antonio Panzieri, de la domiciliul căruia Poliţia a confiscat 700.000 de euro.

La percheziţii, Poliţia a descoperit sute de mii de euro cash în locuinţa lui Francesco Giorgi și Eva Kaili.

Agenţii l-au surprins şi pe tatăl acesteia, ieşind dintr-un hotel din Bruxelles cu saci de bani, circumstanţă care le-a permis poliţiştilor să acţioneze, în pofida imunităţii parlamentare de care se bucură politiciana socialistă elenă.

Potrivit surselor judiciare, ancheta relevă tot mai clar că nu numai Qatarul, ci şi Marocul a oferit mită unor oficiali din Parlamentul European pentru a influența deciziile acestora.

Într-un dosar separat, Parchetul European cere Parlamentului European să le ridice imunitatea Evei Kaili și a unei colege de-a aceasteia tot din Grecia, Maria Spyraki. Procurorii conduși de Laura Kovesi le suspectează pe cele două de fraudă cu fonduri europene.

Glorie a tenisului masculin în tinerețe, Boris Becker a fost eliberat din închisoarea britanică în care a ispășit 8 luni de detenție pentru infracţiuni financiare în urma declarării falimentului.

Sportivul s-a întors, joi, în Germania natală.

Organizația Națiunilor Unite susține că militarii ruşi au ucis sute de civili ucraineni, în acte care ar putea reprezenta crime de război. Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a afirmat că au fost ucişi fără discriminare oameni care, în mod clar, nu reprezentau vreo ameninţare.

Monitorii ONU au documentat peste 400 de decese ale civililor în numai primele şase săptămâni de la invazia rusă. Victime au fost, în majoritatea cazurilor, bărbaţi şi băieţi.

Potrivit raportului, aceştia au fost ucişi de soldaţii ruşi în casele lor, în grădini, uneori cu mâinile ridicate în aer.

Inspectorii ONU strâng în prezent dovezi în Herson şi Harkov.

Mii de persoane au manifestat la Istanbul după condamnarea la închisoare a primarului metropolei pentru insultarea membrilor colegiului electoral.

Partidele de opoziție susțin că Ekrem Imamoglu este o victimă politică a regimului autoritar de la Ankara cu 6 luni înainte de alegerile prezidențiale.

Edilul este văzut ca un contracandidat serios al președintelui Recep Erdogan.

Cancelariile occidentale s-au declarat preocupate de condamnarea primarului.

Zeci de mii de asistenţi medicali din Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord participă la cea mai amplă grevă din istoria serviciului britanic de sănătate.

Sindicaliștii acuză că salariile le sunt prea mici. Serviciile de urgenţă din Regat funcționează în timpul protestelor, dar tratamentele de rutină vor fi afectate.

Autorităţile din Goma, oraș din estul Republicii Democrate Congo, au raportat aproape 600 de cazuri de holeră, majoritatea în tabere în care se adăpostesc persoane strămutate din cauza conflictelor regionale. 4 persoane au fost răpuse de această boală.

Asociațiile umanitare susțin că numărul cazurilor de holeră este mult mai mare decât cel comunicat oficial.

O plimbare spaţială planificată de agenţia rusă Roscosmos a fost anulată, joi, în urma descoperirii unei scurgeri de lichid de răcire provenind de la nava Soyuz.

Cauza scurgerii nu este cunoscută. Mașinăria este în prezent andocată la Staţia Spaţială Internaţională, al cărei echipaj nu este în vreun pericol.

CFR Cluj s-a impus pe terenul FCSB cu 1-0, joi seară, într-un meci restant din etapa a 9-a a Superligii de fotbal.

Unicul gol al partidei de pe Arena Națională a fost înscris de Rangelo Janga

Ardelenii au reuşit a cincea sa victorie consecutivă în campionat. În schimb, bucureștenii au pierdut primul lor meci acasă în acest sezon.

Vineri, de la ora 20:00, se joacă partida FC Voluntari – Farul Constanța.

Clubul Glasgow Rangers a anunţat că i-a prelungit contractul lui Ianis Hagi.

Românul a revenit recent la antrenamente după accidentarea suferită în ianuarie.

“Mai am o mulţime de lucruri de arătat şi de oferit acestui extraordinar grup și fanilor”, a transmis Ianis Hagi.

Fernando Santos a demisionat, joi, din postul de selecţioner al Portugaliei după eliminarea lusitanilor în sferturile de finală ale Cupei Mondiale. Tehnicianul, care avea contract până la EURO 2024, renunță la post după mai mult de opt ani, cel mai lung mandat pe banca acestei reprezentative.

Sub comanda lui Fernando Santos, Portugalia a câştigat EURO 2016, primul mare trofeu din istoria acestei reprezentative, apoi s-a impus în 2019 în ediţia inaugurală a Ligii Naţiunilor.

Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti marchează 170 de ani de la fondare.

Duminică, la prânz, scriitorul, profesorul, criticul şi istoricul literar Ion Bogdan Lefter va susține o conferinţă cu titlul “Caragiale în teatru şi pretutindeni”. Intrarea va fi liberă.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vremea va deveni deosebit de caldă pentru această dată în cea mai mare parte a țării, deși cerul va fi mai mult noros. Va ploua în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, local în Moldova și izolat în Muntenia și în Dobrogea. Ploile vor avea și caracter de aversă, iar în regiunile vestice și sud-vestice vor fi însoțite de descărcări electrice.

Pe alocuri, cu o probabilitate mai mare în vest și la munte, cantitățile de apă vor depăși 15…30 l/mp. La altitudini de peste 1800 m, trecător precipitațiile vor fi mixte. În primele ore ale intervalului, izolat, vor mai fi condiții de polei. Vântul va prezenta intensificări la munte, cu rafale de peste 90…100 km/h în zona înaltă, dar și în vest și pe alocuri în centru și est, în general cu 50…60 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 grade în nordul Moldovei și 17 grade în Dealurile de Vest. În exteriorul arcului carpatic și izolat în rest, va fi ceață, posibil persistentă în mare parte din interval.

La București, valorile termice se vor situa peste mediile multianuale specifice datei, deși cerul va avea înnorări în mare parte din interval și mai ales dimineața va fi ceață. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 10 grade.

Hidrologii au emis o avertizare de inundaţii valabil în weekend în mai multe judeţe din nordul, vestul şi sudul ţării.

Codul galben va intra în vigoare vineri, la ora 12.00, şi va fi valabil până duminică, la ora 18.00. Riscul mai mare este pe unele râuri din judeţele Maramureş, Bistriţa Năsăud, Bihor, Alba şi Hunedoara.