Confidenţialitate

Raportul IGPR în ”Cazul Onești”: 14 polițiști au acționat necorespunzător | AUDIO

14 poliţişti, dintre care 8 ofiţeri şi 6 agenţi, au acţionat necorespunzător în cazul de la Oneşti, unde un bărbat a luat ostatice două persoane pe care, ulterior, le-a omorât.

Raportul anchetei IGPR privind modul de acţiune al forţelor de ordine arată că Inspectoratul de Poliţie Bacău nu a documentat corespunzător situaţia creată şi nici nu transmis mai departe informaţiile corecte şi complete. Aveau suficiente date care să le permită să acţioneze în forţă, spune chestorul Florentin Brăcea, adjunctul Poliţiei Române.

”Negociatorul nu a fost informat cu privire la dialogul telefonic al autorului cu operatorul 112 și astfel nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de acesta. Din rapoartele polițiștilor care au intervenit la fața locului a rezultat clar că aceștia cunoșteau starea de pericol în care se aflau cei doi bărbați, aveau toate indiciile necesare unei intervenții în forță în acest caz.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De-asemenea, poliţiştii din Bacău au transmis eronat că autorul nu are antecedente penale.

”Din verificările efectuate a reieșit că autorul are antecedente penale în cazuri comise inclusiv cu violență. Pe numele autorului au fost întocmite de-a lungul timpului mai multe dosare penale pentru fapte comise cu violență. Unul dintre acestea chiar în cursul acestui an. Existau suficiente elemente care să confirme un potențial risc”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit chestorului Scurtu Alexandru, şeful Serviciului pentru Intervenţii şi Speciale, spune că nu s-a pus nici un moment în discuţie trimiterea unui elicopter la Oneşti.

”În situația în care am fi avut toate aceste date pe care le-am obținut în urma controlului cu siguranță s-ar fi luat decizia trimiterii imediată a polițiștilor din cadrul SIAS”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Parchetul a fost sesizat cu privire la modul de intervenţie a poliţiştilor, dar şi la modul de soluţionare a petiţiilor autorului dublei crime de la Oneşti.