Confidenţialitate

Alexandru Rafila: Ne luptăm cu oboseala pandemică, riscăm ca oamenii să nu mai respecte restricțiile de bază | VIDEO

Am ajuns să ne luptăm cu oboseala pandemică, motiv pentru care suntem tot mai reticenți când vine vorba de a mai respecta restricțiile impuse de autorități, a declarat profesorul universitar doctor Alexandru Rafila, reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, în emisiunea Piața Victoriei:

„Cred că cel mai important lucru cu care ar trebui să ne luptăm cu toții ar fi acea oboseală pandemică a populației. Se referă la oboseala oamenilor de a respecta măsurile. Cred că trebuie să ne gândim care ar fi acele măsuri care pot fi respectate și care au impact real asupra reducerii numărului de cazuri. Dacă venim cu tot felul de alte măsuri suplimentaare, care pot să irite oamenii, o să avem un risc foarte mare ca oamenii să nu mai respecte nici restricțiile de bază.”

Din acestmotiv, doctorul Rafila spune că, înainte de a decide ce restricții ar trebui impuse, autoritățile trebuie să se consulte și specialiști precum psihologi sau sociologi:

„Există sociologi, psihologi, oamenii ăștia sunt necesari nu pentru că știu lucruri legate de pandemie, dar își dau seama cum reacționează populația. Diverse chestiuni care au fost vehiculate, menținerea școlilor închise, utilizarea măștii la educație fizică, utilizarea măștilor la copiii de 3 ani, această mentalitate se va dovedi păguboasă pe termen mediu. N-o să facem altceva decât să ostilizăm oamenii față de măsurile obișnuite de  protecție.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: