Confidenţialitate

România suspendă vaccinarea cu AstraZeneca din lotul retras de Italia

Lotul ABV2856, retras de Italia, este oprit de la vaccinare și înlocuit cu doze din alt lot de la AstraZeneca și în România. Decizia e valabilă până când Agenția Europeană a Medicamentului va finaliza ancheta cu aceste doze, a anunțat Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare (CNCAV). România nu a primit, însă, doze din lotul ABV5300.

În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02, precizează CNCAV într-un comunicat.

Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova, a adăugat CNCAV.

Mai mulți români, în special din zona Iașului și Sucevei, au reacționat, pe paginile de socializare, după ce Italia a anunțat că sistează vaccinarea cu AstraZeneca, în urma raportării efectelor adverse la un lot de vaccin, spunând că și ei au primit acest ser, majoritatea în 7 martie.