Confidenţialitate

Inflația va ajunge 16% la finalul anului, spune Mugur Isărescu. „Dobânzile n-au cum să vină în jos” | AUDIO

La sfârșitul anului vom avea o inflație mai mare decât în prezent, adică va depăși 16% spune guvernatorul Băncii Naționale. Mugur Isărescu a precizat că la realizarea acestei prognoze nu s-a ținut cont de ultima decizie a Guvernului: cea care prevede că producătorii vor fi obligați să vândă energia electrică cu 450 de lei pe MWh, ci doar de măsurile de plafonare a prețurilor la energie în vigoare la momentul aprobării raportului privind inflația.

Guvernatorul BNR a menționat că anul viitor însă inflația va începe să scadă și va ajunge până la 11,2%:

„La sfârșitul acestui an, vedem o inflație mai mare decât în prezent, deci undeva la 16% și am să vă explic de ce. Nu neapărat sunt creșteri de preț, dacă vă uitați la noiembrie anul trecut, creșterea lunară a fost aproape zero dacă nu înșel sau chiar zero. Nu vedem o asemenea performanță și în noimebrie anul acesta, avem creșteri din nou până la 16, după care scade inflația aproape permanent, cu excepția lui august anul viitor. Se ajunge pe undeva în apropierea țintei în 2024.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru cei cu credite bancare, veștile nu sunt chiar bune. Guvernatorul Mugur Isărescu spune că dobânzile la credite vor scădea numai atunci când va scădea și rata inflației:

„Dobânzile vor veni în jos, n-au cum să vină în jos până când inflația nu vine în jos. Dobânzile față de rata inflației sunt scăzute, deci ele vor rămâne la nivelurile actuale cel puțin până când inflația se va apropia de 8%. Că se mai plimbă în jur de 8, plus, minus, într-adevăr uite că și controlul Consiliului Concurenței i-o fi influențat, n-am de unde să știu. Poate și declarația mea să zicem, bă, iar l-ați supărat pe guvernator, nu m-au supărat deloc. Le-am atras atenția că sunt în fața unui tăvălug mediatic și că nu pot să trateze cum mi-a spus mie un bancher odată când i-am spus măi, fiți și voi mai atenți, domnu’guvernator, vă uitați prea des la televizor, trebuie să mă uit la televizor. Percepția publică face parte din mediul în care lucrăm, nu luăm deciziii așa aiurea.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernatorul Băncii Naționale se așteaptă la o temperare a creșterii economice în România, după ce în prima parte a anului ne-am situat pe poziții fruntașe în Uniunea Europeană.

Mugur Isărescu a menționat că această creștere economică s-a bazat mai mult pe consum și a avertizat că, dacă nu se vor face investiții, va exista o încetinire a PIB-ului.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Salariul mediu net a fost, în septembrie, de 4.000 de lei, în creștere față de august