Confidenţialitate

Salariul mediu net a fost, în septembrie, de 4.000 de lei, în creștere față de august

Salariul mediu net a ajuns în România la 4.000 de lei în septembrie, o creștere cu 70 de lei comparativ cu august, ceea ce înseamnă aproape două procente. Sunt datele de la Institutul Național de Statistică. Cele mai mari salarii, de aproximativ 16.000 de lei, au fost în prelucrarea cărbunelui și a țițeiului.

La 4.003 lei sau aproximativ 800 de euro este valoarea la care a ajuns salariul mediu în România în luna septembrie. Este o creștere de 1,8% față de august, adică este mai mare cu 70 de lei.

Salariul mediu brut a fost de aproape 6.500 de lei.

De unde vin aceste creșteri? Din acordarea unor bonsuri, cum sunt cele pentru management sau acordarea de tichete valorice, a premiilor anuale şi a primelor ocazionale.

De asemenea, majorările s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari, în funcţie de contracte.

Spre exemplu, în sectorul bugetar, în luna septembrie s-au înregistrat creşteri față de august în învățământ, de 8,8%, ca urmare a reluării plăţii cu ora a cadrelor didacti și în administraţia publică, de 1%.

Comparativ cu septembrie anul trecut, salariul mediu net a crescut cu 13,8%.

Cele mai importante majorări de salarii medii au fost: cu aproape 115% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, respectiv cu 57 % în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.

Au fost creșteri între 10% și 21,5% în extracţia minereurilor metalifere, în fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei, în prepararea şi vopsirea blănurilor.

Majorări între 3,5% şi 5% s-au înregistrat în alte activităţi industriale precum fabricarea produselor farmaceutice de bază, a calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Inflația se menține la peste 15%, deși a scăzut ușor în luna octombrie, transmite INS