Confidenţialitate

Inflația se menține la peste 15%, deși a scăzut ușor în luna octombrie

Rata anuală a inflaţiei se menține la peste 15%, deși a scăzut ușor în luna octombrie, arată datele Institului Național de Statistică. Totuși, ritmul lunar de creștere a prețurilor a rămas la fel ca în septembrie: de 1,3%. Zahărul, uleiul, cartofii și gazele s-au scumpit cel mai mult față de toamna anului trecut.

Rata anuală a inflației a ajuns la 15,3% în octombrie față de 15,9 procente în septembrie, potrivit Institului Național de Statistică.

Cel mai mult s-a scumpit zahărul: cu peste 60% față de octombrie 2021. Urmează uleiul, gazele și cartofii, care costă cu peste 40% mai mult decât anul trecut, urmate de unt, al cărui preț s-a majorat cu aproape 40%.

Mălaiul și făina s-au scumpit de asemenea cu 30%, pâinea, brânzeturile și laptele cu peste 25%, urmate de ouă, iar peștele proaspăt a înregistrat o creștere de preț de 20%, mai mare decât în cazul cărnii de pasăre, vită și porc.

Pentru curent electric și transport aerian plătim cu aproape 30% mai mult față de luna octombrie a anului trecut.

Călătoria cu trenul și serviciile de apă, canal și salubritate sunt de asemenea mai scumpe cu 20%, iar cărțile s-au scumpit și ele cu 12 procente, iar îmbrăcămintea și încălțămintea au prețuri cu peste 7% mai mari.

Doar în cazul serviciilor de telefonie se înregistrează o mică ieftinire, sub 1% față de toamna anului trecut.

Foto: Shutterstock

Citește și: Aproape 87% din venitul unei familii este folosit pentru cheltuieli cu traiul de zi cu zi, arată datele Institutului Național de Statistică | AUDIO