Confidenţialitate

Inflația la final de an nu va depăși 13%, spune premierul Ciucă, după ce în luna noiembrie ajunsese la aproape 17 procente | AUDIO

România va termina anul cu o inflație de aproape 13% după ce, în luna noiembrie a atins un nivel de aproape 17  procente, estimează premierul României. Și în 2023 inflația ar urma să scadă. Declarațiile au fost făcute de Nicolae Ciucă, joi seară, într-o conferinţă de presă la Ambasada României la Paris.

Rata anuală a inflației a urcat în noiembrie cu 1,5 procente până la valoarea de 16,8%. România va termina anul cu o inflație de aproape 13% susține însă premierului Nicolae Ciucă.

Șeful guvernului e optimist și spune că tendința de scădere a inflației va continua anul viitor:

„În analiza pe care am făcut-o atunci când am primit aceste cifre a rezultat foarte clar că la sfârșitul anului că inflația pe anul 2022 nu va depăși 13%.

-Vă așteptați ca din luna februarie, martie, să scadă prețurile?

Din datele pe care le-am primti există o tendință în scădere a inflației pentru anul 2023 și așa cum rezultă din analiză este foarte posibil ca inflația să se apropie de 10%.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit statisticilor oficiale, produsele alimentare s-au scumpit în ultimul an cu peste 20 de procente, mărfurile nealimentare cu 16%, iar serviciile cu aproximativ 10%.

Vă amintim, Banca Națională a estimat o inflație de 16,3% pentru finalul anului.

Citește și: Inflația va ajunge 16% la finalul anului, spune Mugur Isărescu. „Dobânzile n-au cum să vină în jos” | AUDIO

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea