Confidenţialitate

Rata inflației în zona euro a scăzut până la 10%. Este prima scădere în ultimele 17 luni | AUDIO

În noiembrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 10%, de la un nivel record de 10,6% înregistrat în octombrie. Este prima scădere în ultimele 17 luni. Cifra anunţată de Eurostat este mai bună decât estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 10,4%.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Scăderea inflaţiei în zona euro se explică mai ales prin faptul că preţurile la energie au înregistrat luna aceasta un avans sub 35%, semnificativ mai mic fata de avansul de 41,5% înregistrat în octombrie. În schimb, preţurile la alimente au continuat să creasca, de la 13,1% în octombrie, până la 13,6 procente în noiembrie.

În rândul ţărilor din zona euro, cea mai ridicată inflaţie se înregistrează în ţările baltice, toate cu o creştere a preţurilor de peste 20%. La polul opus, cele mai mici scumpiri se înregistrează în Spania (6,6) şi Franţa (7,3%).

Faptul că inflaţia a scăzut în luna noiembrie ar trebui să reducă presiunile asupra Băncii Centrale Europene, nevoită în acest an să demareze cea mai rapidă majorare a dobânzilor de referinţă din istoria sa pentru a ţine sub control o inflaţie care este de cinci ori peste ţinta sa de 2%.

Cu toate acestea, preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, spunea luni că ar fi „surprinsă” dacă vârful de inflaţie a fost atins în octombrie, sugerând că există riscul ca inflaţia să continue să crească în lunile următoare astfel că înăsprirea politicii monetare va continua.

„Mi-ar plăcea să văd că inflaţia a culminat în octombrie dar cred că este mult prea multă incertitudine pentru a spune că aşa s-a întâmplat”, declara Christine Lagarde în Parlamentul European.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Anca Dragu: Producem energie și gaz, dar plătim mai mult decât alte state. Ceva nu se leagă | VIDEO