Confidenţialitate

Indicele ROBOR, în ușoară scădere pentru a doua zi la rând. Cristian Păun: Dacă aș avea un credit ipotecar, al încerca o trecere la dobânda fixă | AUDIO

A doua zi de scădere ușoară a indicelui ROBOR, în funcție de care sunt calculate ratele creditelor în lei cu dobândă variabilă. ROBOR la 3 luni este 8,02 pe an față de 8,06, cât era ieri. Economiștii se așteaptă să crească în continuare acest indice.

Invitat în emisiunea „Deșteptarea de vară”, profesorul universitar Cristian Păun de la Academia de Studii Economice a spus că indicele ROBOR va continua să crească deoarece nu sunt șanse să scadă inflația, iar statul, pentru a tempera deficitul excesiv, se împrumută cot la cot cu persoanele fizice și companiile.

Cristian Păun: Dobânzile vor mai crește pentru că avem și inflația care nu rămâne la 15%

Profesorul universitar Cristian Păun: „Avem deficit excesiv pe care nu îl temperăm? Avem”.

Cătălin Striblea: Deci estimarea dumneavoastră este că aceste dobânzi vor mai crește.

Profesorul universitar Cristian Păun: „Da, pentru că avem și inflația acolo care nu rămâne la 15% dacă ne uităm la prețurile de producție. Este de trei ori mai mare decât inflația”.

Cristian Păun: Dacă aș avea un credit ipotecar, al încerca o trecere la dobânda fixă

Profesorul Cristian Păun a fost întrebat ce ar face acum dacă ar avea rate de plătit la bancă.

„Aș încerca, dacă se poate, cu familia, cu prietenii să rambursez cât pot de mult din acel împrumut dacă este un împrumut de consum: adică dacă este un împrumut de valoare mai mică. Iar dacă este vorba de un împrumut pe termen lung, un credit ipotecar, aș încerca o trecere pe dobândă fixă în loc de dobândă variabilă pentru a scăpa de IRCC și ROBOR”, a spus profesorul universitar Cristian Păun.

Indicele ROBOR a depășit pragul de 8% pe an la începutul lunii august

La începutul lunii, indicele ROBOR la 3 luni a depășit pragul de 8% pe an și de atunci a continuat să crească până la 8,14%. La o zi după ce guvernatorul Mugur Isărescu a spus că băncile „au sărit calul” cu ROBOR-ul, acest indice a început să scadă ușor, în prezent fiind de 8,02.

Potrivit unei analize realizate de CFA România, ROBOR la 3 luni va scădea la 7,95% la sfârșitul anului, iar cursul valutar va depăși pragul de 5 lei pentru un euro.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Românii care au probleme cu achitarea ratelor la credite pot cere ajutorul ANPC. Ce soluții de rambursare pot avea cei cu dificultăți financiare