Confidenţialitate

Ratele cresc în continuare: Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 8,14%

Indicele ROBOR la trei luni începe săptămâna cu o nouă majorare. Veștile nu sunt tocmai bune pentru cei care au rate în funcție de IRCC, specialiștii se așteaptă ca acesta să treacă în octombrie de 4 procente, dar va rămâne mult sub ROBOR.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează ratele la creditele în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,14% pe an.

În luna ianuarie, indicele era de trei procente, potrivit informațiilor furnizate de Banca Națională.

De cealaltă parte, indicele IRCC, pentru creditele luate după mai 2019, este încă la 2,65%, acesta se calculează o dată la trei luni.

Din octombrie, când va fi publicata următoarea valoare, indicele va depăși ușor pragul de 4%, estimează analiștii de la portalul conso.ro.

La o marjă de 2% aplicabilă peste IRCC, precum în cazul creditelor Noua Casă, ratele ar putea crește cu până la 30 de procente.

Reamintim, Banca Națională Română a majorat vineri dobânda cheie la 5,50% , ceea ce înseamnă credite mai scumpe și rate mai mari în următoarea perioadă.

Citește și: ANAF anunță rezultatele controalelor la cei cu averi nejustificate. Un singur contribuabil trebuie să achite statului peste 3,5 milioane lei | AUDIO

Foto: Shutterstock