Confidenţialitate

ROBOR la 3 luni, în scădere ușoară după ce guvernatorul BNR a spus că „băncile au sărit calul”

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate costurile  creditelor în lei cu dobândă variabilă, a coborât miercuri la 8,06% pe an, față  8,14%, cât a fost marți. O scădere care vine la o zi după ce guvernatorul Băncii Naționale a declarat că „băncile au sărit calul” în privința ROBOR.

Mugur Isărescu le-a transmis băncilor „să se uite cu mai multă atenţie şi la mesajele Băncii Naţionale”.

Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 8,06% pe an, în scădere față de 8.14%, nivelul de marți. O ușoară scădere, dar asemenea situații au fost extrem de rare în ultimele luni în care ROBOR a explodat.

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat la calcularea dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 8,21% pe an iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 8,33% pe an – ambele în ușoară scădere.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat în cadrul conferinței de prezentare a raportului asupra inflaţiei, că băncile au cam sărit calul cu indicele ROBOR şi s-au dus în sus mult mai mult decât dobânda cheie, de 5,5%.

În aceeași conferință, guvernatorul BNR le-a transmis reprezentaților băncilor: să se uite cu mai multă atenţie şi la mesajele BNR și a precizat că „speră” că ROBOR la 3 luni se va apropia de rata de politică monetară.

Creșterile constante au adus rate majorate cu câteva sute de lei în numai câteva luni.

Citește și: Prețurile materiilor prime încep să scadă, dar inflația rămâne la 15,1%, anunță Isărescu. „Băncile au cam sărit calul”, spune guvernatorul BNR