Confidenţialitate

Propunerile de modificări la Codul Fiscal, un haos, spune profesorul de economie Cristian Păun. „Trebuie să renunțăm la excepții” | AUDIO

Profesorul de economie Cristian Păun califică drept haos propunerile la modificare a Codului Fiscal pe care Ministerul de Finanțe le-a propus liderilor politici și care au fost publicate de profit.ro.

Printre acestea se află o reevaluare a cotelor de TVA, introducerea impozitului pe locuință exclusiv în funcție de valoarea acesteia și nu de numărul de proprietăți, precum și eliminarea treptată a facilităților fiscale

Cristian Păun crede că nu este corect ca Guvernul să se gândească să crească impozitele pe proprietăți mici dar în același timp să lase categorii intregi de produse sau salariați neimpozitați deloc sau preferențial:

„Dacă tot suntem în zona asta de solidaritate, trebuie să renunțăm cu toții la excepțiile care există în momentul de față, cu asta ar trebui să înceapă Guvernul. O să creștem acciza la țigări dar nu avem nicio problemă cu accizarea produselor de vapat, deci avem o diferență aici. Avem impozitare diferențiată în domeniul construcțiilor, am mai introdus o excepție în sectorul agricol, avem excepție în sectorul IT-ului. Nu cred că cei din IT nu înțeleg că trebuie să fie în momentul de față solidari cu situația, sigur, e greu să fii solidar cu găurile din buget care se fac pentru pensiile speciale.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tot site-ul profit.ro a scris că numai în acest an, instituțiile de stat au angajat peste 10.000 de oameni, iar în ultimii an pest 80.000. După aceste angajări, Guvernul a decis să blocheze angajările la stat de la 1 iulie.

Profesorul Cristian Păun crede că aparatul bugetar trebuie redus, iar reorganizarea țării pe regiuni este cea mai eficientă soluție:

„Și județele astea să fie transformate în regiuni de dezvoltare că și așa fondurile europene vin pe regiuni de dezvoltare. Avem foarte multe agenții care sunt la nivel de regiune și să nu mai avem consilii județene, prefecturi în fiecare județ și toată armata de oameni pe care o avem în spate. Haideți să revedem puțin primăriile, comunele, sunt foarte multe comune cu 2.000, 3.000, 4.000 de oameni acolo populația, haideți să facem comunele acolo să fie minim 7.000.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vă reamintim, Guvernul s-a angajat prin PNRR să reformeze Codul Fiscal. Modificările trebuie adoptate cu minim 6 luni înainte de intrarea lor în vigoare.

Ministerul de Finanțe nu a publicat încă propunerile de modificare.