Confidenţialitate

Guvernul amână majorarea salariilor la stat. Ordonanța de urgență va fi înlocuită cu o alta, aflată deja în transparență decizională

Guvernul retrage ordonanța prin care urma să majoreze salariile angajaților la stat. Actul normativ prevedea și sporuri suplimentare doar pentru anumite categorii de bugetari, iar sindicatele au atras atenția că se crează discriminare.

Salariile unor categorii de bugetari urmau să fie majorate chiar din această lună. Unele chiar cu 50 %. Dar, Ministerul Muncii a retras de la avizare ordonanța de urgență, care ajunsese la Consiliul Economic și Social.

Ministerul Muncii pregătește însă o altă ordonanță de urgență, care se află acum în transparență decizională.

Toți bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii Salarizării vor primi o pătrime dintre suma prevăzută în această grilă și salariile în plată, potrivit noii ordonanțe pregătite de guvernanți.

Ordonanța aflată în transparență decizională poate fi consultată aici.

Pe lângă majorarea salariilor, ordonanța precedentă prevedea și o serie de sporuri suplimentare pentru angajați din ministere și pentru cei care lucrează cu fonduri europene.

Bugetarii care nu primeau majorări au fost nemulțumiți. Chiar și Consiliul Economic și Social a spus că se crea discriminare între angajații la stat prin această ordonanță.

Atunci când a lansat ordonanța în dezbatere publică, Guvernul a explicat că salariile trebuie majorate având în vedere criza creată de pandemie și accentuată de creșterea prețurilor, ca urmare a războiului din Ucraina.

În lipsa unor măsuri concrete şi rapide, se arăta în proiect, ar scădea puterea de cumpărare a unor categorii sociale.

Se dădea exemplu nivelul de salarizare din Ministerul Culturii și cel al Transporturilor, dar și din Institutul Național de Statistică, unde salariile ar fi la limita inferioară existentă în toate instituțiile publice de la nivel central.

Este motivul pentru care oamenii din sistem pleacă și nu pot fi angajați specialiști bine pregătiți, mai scria Executivul în expunerea de motive.

Citește și: Sondaj: 9 din 10 măriri salariale primite de români nu acoperă inflația | AUDIO

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea