Confidenţialitate

Sondaj: 9 din 10 măriri salariale primite de români nu acoperă inflația | AUDIO

Nouă din zece măriri salariale primite de angajaţii români nu acoperă inflaţia, iar puterea de cumpărare a scăzut şi cu 50%, arată rezultatele unui sondaj efectuat de o platformă de recrutare. Sondajul mai arată că doar 37% dintre respondenți au beneficiat de o mărire de salariu.

14,5% ajunsese inflația la sfârșitul lunii mai – potrivit Institutului Național de Statistică. Concomitent, prețurile au crescut de la o lună la alta.

Dacă ar fi să luăm doar câteva produse de bază avem o scumpire a cartofilor cu 50% față de anul trecut, a uleiului, cu 44%, a pâinii cu 22% și a cărnii cu 11%. Salariile, însă, nu au crescut.

Citește și: USR critică dur măsura de compensare propusă de Guvernul Ciucă: „O nouă bătaie de joc”

Majorarea salariului este sub rata inflației pentru 90% din cazuri

Doar o parte au primit măriri salariale de la începutul anului. Însă, conform unui sondaj realizat pe platforma de recrutare BestJobs, în 90% din cazuri majorarea salariului este sub rata inflaţiei, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a puterii de cumpărare, chiar şi de 50%.

Doar 37% dintre respondenţi au primit o mărire salarială de la începutul anului şi alţi 12% au fost sprijiniţi de angajator prin beneficii extrasalariale, precum tichete de masă sau prime ocazionale.

Restul de 51% nu au beneficiat de nicio creştere a venitului lunar care să-i ajute în lupta cu inflaţia, dar un sfert au primit promisiunea unei majorări salariale din partea angajatorilor, care însă nu s-a materializat până în prezent.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Iohannis, despre măsura de compensare a prețurilor la carburanți: „Atât s-a putut. Până la urmă, sunt 50 de bani pe care nu-i dai” | VIDEO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.