Confidenţialitate

Gabriel Oprea și fostul șef DIPI, achitați în dosarul „Limuzina”. Decizia nu este definitivă | AUDIO

Celebrul dosar „Limuzina”: instanța supremă îi scapă de răspundere pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, pe fostul șef al DIPI Gheorghe Nicolae și pe alți trei angajați ai serviciului secret. Sunt achitați, așadar, toți cei care erau judecați pentru deturnarea banilor ce trebuiau folosiți pentru operațiunile de la „Doi și-un sfert”, bani cheltuiți inclusiv pentru achiziția unei mașini de lux folosite de Gabriel Oprea, dar și pentru băutură, alimente și cadouri. Decizia nu este definitivă.

În ianuarie 2016, trei ofiţeri DIPI, care au primit statut de martor ameninţat și li s-a protejat identitatea, au făcut denunţuri la DNA.

În mai 2016, erau trimiși în judecată Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, pentru abuz în serviciu, Gheorghe Nicolae, fostul șef al DIPI și alți trei angajați ai serviciului secret – DIPI, cunoscut mai degrabă ca „Doi și-un sfert” – acuzați de complicitate la abuz în serviciu şi de deturnare de fonduri.

Presa dezvăluia atunci că, la sfârşitul anului 2015 şi începutul anului 2016, fostul şef al DIPI Gheorghe Nicolae le-a cerut subordonaţilor săi să acopere şi să distrugă o serie de documente care arătau că o parte din banii pentru operaţiuni speciale fuseseră deturnaţi.

În rechizitoriul prin care DNA i-a trimis în judecată, procurorii arată că s-a încercat distrugerea probelor privind cheltuielile ilegale ale acestui Departament. O mașină de lux era cumpărată de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului de Interne. Vehiculul de lux urma să fie utilizat pentru protecţia demnitarilor și era folosită de Gabriel Oprea.

Date din dosar, obținute de presă, arătau că bani din fondurile operative ar fi fost cheltuită pentru cadouri și produse de consumație folosite la întâlniri festive. Între cheltuieli, se numără zeci de coșuri cadou, sticle de vin , whisky, palincă, votcă, coniac, lichior, băuturi răcoritoare, cafea și zahăr.

Instanța supremă a decis acum achitarea lui Gabriel Oprea, o hotărâre care nu e definitivă. Acest proces a fost reluat de la zero în 2017 pentru că atunci un judecător din complet s-a pensionat.

Sursa foto: Facebook / Gabriel Oprea

Citește și: Piatra Neamț: Fostul manager al Spitalului Județean, trimis în judecată pentru abuz în serviciu | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.