
Mai multe documente sunt ridicate de la Direcția de Cultură a Municipiului București în dosarul deschis de Parchetul General după furtul tezaurului dacic, spun surse judiciare. Între timp, în Olanda, poliția a anunțat că suspecții în cazul furtului de la muzeu ar proveni din nordul țării și că ar fi folosit ciocane, un baros și o rangă în timpul spargerii.
Într-o intervenție la televiziunea de stat olandeză, polițiștii care anchetează furtul pieselor din tezaurul dacic au spus că există mai multe dovezi că suspecții ar fi dintr-o provincie din nord-vestul Olandei.
Anchetatorii au făcut apel la populație să ia legătura cu poliția dacă dețin informații despre aceștia sau dacă au văzut mașina pe care au folosit-o. Aceștia conduceau un autoturism Volkswagen Golf, ce fusese furat. Polițiștii au în vizor și o dubă de culoare închisă care ar fi putut fi folosită de autorii jafului.
Potrivit presei olandeze, hoții, 3 la număr, au folosit inițial explozibil pentru a arunca în aer o ușă grea și pentru a avea acces în muzeu. Ulterior au spart o vitrină de unde au luat cele trei brățări dacice și coiful de aur. În timpul spargerii, au folosit ciocane, un baros și o rangă, obiecte găsite în apropierea muzeului.
Ancheta furtului în România și declarația ministrului Culturii
Între timp, în România, procurorii de la Parchetul General au ridicat mai multe înscrisuri de la Direcția de Cultură a Municipiului București, instituția care a dat avizul ca piesele din tezaurului dacic să poată fi scoase din țară și expuse la Muzeul din Olanda.
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, l-a demis pe directorul Muzeului Național de Istorie, Ernest Târnoveanu.
„L-am simțit depășit pe această componentă de a gestiona o situație de criză. Și, în special, pe parte de comunicare. I-am solicitat demisia de onoare. A refuzat. Am procedat la denunțarea contractului de manager”, a spus ministrul Culturii.
Într-un comunicat de presă, Ernest Târnoveanu susține că nu i s-a indicat nicio încălcare a legii în solicitarea de demisie și consideră că nimic nu poate afecta mai grav procesul de recuperare a celor patru bunuri de patrimoniu furate ca lăsarea fără conducere a Muzeului Național de Istorie.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Citește și: Furtul comorilor din tezaurul dacic. Poliția olandeză spune că suspecții sunt din Ţările de Jos | AUDIO