Confidenţialitate

Franța: Din ianuarie 2023, guvernul limitează creșterea prețurilor la gaze la 15%. Se vor acorda „cecuri energetice” pentru familiile nevoiașe | AUDIO

Franţa pune frână scumpirilor la gaze și curent: anul viitor, guvernul francez va permite creșteri de tarife cu doar 15%. Mai exact, din ianuarie 2023, creșterea prețurilor la gaze va fi limitată la 15%, iar din februarie se limitează – tot la 15 procente – creșterea facturilor de energie electrică. Pentru a sprijini cele mai nevoiașe familii, guvernul a anunțat acordarea unor cecuri de 100 sau 200 de euro. Ar urma să ajungă, potrivit estimărilor, la 40% din gospodării.

În lipsa măsurilor de plafonare, facturile ar fi explodat cu 180-200 de euro în fiecare lună

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

„Aceste majorări vor duce la o creștere medie a facturilor de aproximativ 25 de euro pe lună pentru gospodăriile care se încălzesc cu gaz, în loc de aproximativ 200 de euro pe lună fără scut tarifar. Și o creștere medie de ordinul a 20 de euro pe lună pentru gospodăriile care se încălzesc cu energie electrică, în loc de 180 de euro pe lună fără scut tarifar”, a spus premierul Franței, Elisabeth Borne.

20% dintre cele mai modeste gospodării vor primi un „cec energetic” de 200 de euro

Vor primi câte un „cec energetic” cu o valoare de 200 de euro 20% dintre cele mai modeste gospodării. Peste un anumit nivel, familiile vor primi câte un cec de ajutor de la stat de 100 de euro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

„De exemplu, o mamă singură cu doi copii care câștigă salariul minim va primi un cec energetic excepțional de 200 de euro și un cuplu de muncitori cu doi copii care câștigă 3.000 de euro net cumulat vor primi 100 de euro”, a adăugat premierul Franței.

Costul total al măsurilor, după cum estimează guvernul francez, ar putea ajunge la 16 miliarde de euro.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Peste 50% dintre românii care lucrează de acasă spun că vor merge mai des la birou pentru a reduce cheltuielile cu utilităţile