Confidenţialitate

Comisia Europeană va renunța la plafonarea prețului gazelor naturale importate din Rusia. Țările comunitare nu au ajuns la un acord

Executivul european va suprataxa, în schimb, companiile energetice, relevă un document oficial obținut de jurnaliștii de la The Guardian. O măsură separată va fi adoptată pentru producătorii de electricitate ce generează emisii de carbon reduse.

Este de asteptat ca Ursula von der Leyen sa anunte miercuri situația privind creșterea prețurilor la electricitate în blocul comunitar, o data cu discursul privind starea uniunii.

Ungaria, Slovacia și Austria s-au pronunțat împotriva plafonarii prețului gazelor rusesti, din cauza temerilor că Rusia va sista complet toate livrările.

România a pledat pentru o plafonare a prețurilor tuturor gazelor importate în blocul comunitar, nu doar din Rusia, la fel ca Franţa, Belgia, Ungaria, Austria, Slovacia, Polonia şi Cehia.

Statele care s-au arătat total împotriva acestei idei şi au susţinut Comisia Europeană au fost cele baltice.

Pe de alta parte, Norvegia, care a devenit cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, nu e de acord cu propunerea Comisiei Europene de a impune o taxa de solidaritate în cazul companiilor din domeniul petrolier, gazelor naturale și cărbunelui.

Președinția cehă a Uniunii Europene a anuntat ca miniștrii energiei din blocul comunitar vor analiza pe 30 septembrie planul Comisiei Europene pentru a ajuta populația și companiile să facă față creșterii prețurilor la energie.

Citește și: Guvernul ia în calcul să acorde bonusuri pentru cei care reduc consumul de electricitate și gaze | AUDIO

Foto: Shutterstock