Confidenţialitate

Felul de mâncare specific sărbătorilor de iarnă, prietenos cu silueta și bogat în colagen. Mihaela Bilic: „Nu avem limită de cantitate dacă nu o mâncăm cu pâine” | VIDEO

Se apropie sărbătorile de iarnă, Crăciunul și Revelionul care înseamnă atât cadouri, zâmbete și bucurie, dar și reîntregirea familiei la tradiționala masă de sărbători. Ce mâncăm de Crăciun și de Revelion astfel încât să ne tihnească bucatele din farfurie, iar indigestia să nu ne strice distracția și bucuria? Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit vineri, la Europa FM, în emisiunea „Frecvența Gustului” despre aperitivele gustoase, dar și prietenoase cu silueta pe care le putem mânca alături de cei dragi.

Ca de fiecare dată, medicul nutriționist Mihaela Bilic avertizează că secretul cel mai prețios al fiecărei mese este cantitatea. Dacă avem grijă la cantitatea de mâncare, nu trebuie să ne facem griji pentru siluetă sau în privința indigestiei.

Mihaela Bilic, despre salată de boeuf

„Este un peraparat laborios. Se numește de boeuf, dar nouă românilor ne place să adaptăm lucrurile. O putem face și cu carne de pui și cu carne de curcan. eu am încercat și este deosebit de gustoasă cu carne de porc pentru că la carnea de vită nu este întotdeauna și gustoasă și fragedă, iar dacă nu o toci mărunțel, riscă să fie ațoasă, deci orice variantă de carne este admisă”, a exlicat Mihaela Bilic.

„Până la maioneză, totul este dietetic și în regulă din punct de vedere nutritiv: avem cartoful fiert, avem rădăcinoase – morcov, păstârnac, unele persoane pun și țelină. Avem mazăre, murături – care sunt extrem de sănătoase pentru că dacă punem castraveții în saramură au și efect probiotic”, a spus Mihaela Bilic.

„La maioneză se pot dezechilibra lucrurile: ea de fapt înseamnă foarte mult ulei. Uleiul are mai multă grăsime decât untul. În ulei avem 100% grăsime – 10 grame de grăsime ură la lingură – pe când în unt avem 80% grăsime și 15% apă”, a adăugat Mihaela Bilic.

„Maioneza nu trebuie să fie din belșug pentru că, altfel, cuvântul salată chiar nu își are rostul. Salata de vinete, salata de icre și salata de boeuf sunt cele trei salate fabuloase, delicioase ale românilor, dar care, din punct de vedere nutritiv, nu au nicio legătură cu cuvântul salată”, a mai spus Mihaela Bilic.

„La salata de boeuf avem limită de cantitate: mai mult de 2-3 lingur la porție nu ar trebui să fie prezente în farfurie”, a spus medicul nutriționist.

Mihaela Bilic, despre piftie: „Elementul prietenos cu silueta de la masa de sărbători”

„Piftia primește premiul I pentru conținut dietetic. Piftia este, de departe, elementul prietenos cu silueta de la masa de sărbători. Este vorba de fapt despre o carne fiartă în care zeama s-a coagulat prin existența gelatinei. Este bogată în colagen. Avem acolo oasele care au fiert – esențial este să avem oase puse la fiert. Nu se folosește carne de categoria I, ci mai degrabă picioare, urechi, șorici, tot felul de elemente de mâna a doua, dar care sunt extrem de gustoase și care au mult colagen și această piftie este de fapt un rasol care a fost pus la întărit”, a explicat Mihaela Bilic.

„Nu avem niciun fel de pericol pentru siluetă. […] Nu avem limită de cantitate la piftie dacă nu o mâncăm cu pâine. Piftia nu este periculoasă”, a mai spus medicul nutriționist.

Rămâi pe Frecvența Gustului pentru a viziona întreaga emisiune

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: De ce nu se îngrașă italienii, deși mănâncă paste des? Explicația medicului nutriționist Mihaela Bilic | VIDEO