Confidenţialitate

Dr. Mihaela Bilic: „Ca să mâncăm sănătos, avem nevoie în fiecare zi de 15 ingrediente diferite. Fructul e un desert, deci cu măsură” | VIDEO

Ce folosim și mai ales cât folosim în alimentația de zi cu zi? Aceasta a fost tema acestei ediții a emisiunii Frecvența Gustului. Dr. Mihaela Bilic și ascultătorii Europa FM au venit cu răspunsuri.

Printre discuțiile cu ascultătorii Europa FM s-a strecurat și subiectul gătitului acasă. Medicul nutriționist Mihael Bilic a explicat aici de ce este indicat să gătim mai puțin legumele și cum să o facem pentru a le potența gustul și aroma:

„Să nu mai gătim legumele atât de mult, avem un obicei prost noi că le ținem pe foc până se înmoaie foarte tare, dar omorâm o parte din vitamine, distrugem o parte din fibre. Gătitul la cuptor dacă se poate să fie preferat în locul gătitului pe aragaz, poți să pui puțină apă, sos de roșii și pot ieși mâncăruri delicioase, gusturile se combină. ”

Dr. Mihaela Bilic a venit și cu un truc pentru a vedea cel mai simplu dacă mâncăm sănătos sau nu:

„Ca să mâncăm sănătos avem nevoie în fiecare zi de 15 ingrediente diferite. Numărați de curiozitate câte ingrediente ați avut azi și vedeți dacă ați mâncat sănătos sau nu.”

Și pentru că suntem în plin sezon al fructelor, medicul nutriționist ne sfătuiește să avem grijă în ce cantitate le consumăm:

„Fructele au această aură de sănătate, pare că nimic rău nu se poate întâmpla când consumi fructe. Sunt cel mai sănătos și natural desert însă sunt un desert, un lucru pe care mâncăm din când în când și cu măsură. Avem fructoza care fermentează, ori această fermentație face alcool, care se produce fie în butoi fie în ficatul nostru. Celulele noastre nu pot funcționa pe bază de fructoză, ea se duce doar în ficat. Mai mult de 200 de grame e belea pentru că excesul face grăsime pe burtă și ficat infiltrat cu grăsime la fel ca alcoolul.”

Citește și: Cât de „rea” este grăsimea în farfurie? Dr. Mihaela Bilic: „Nu o scoateți din alimentația copiilor. Totul este sănătos cât avem grijă la cantitate” | VIDEO