Confidenţialitate

Declarațiile făcute de Viktor Orban la Tușnad, criticate aspru de mai mulți politicieni români și străini. MAE nu a reacționat încă | AUDIO

Mai mulți politicieni români și străini critică dur declarațiile făcute de premierul Ungariei la Tușnad, în județul Harghita, la finalul săptămânii trecute. Liderul de la Budapesta a făcut declarații rasiste și a criticat strategia Occidentului de sprijinire a Ucrainei, deși Ungaria este membră a Uniunii Europene și a NATO. Ministerul de Externe de la București nu a reacționat încă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Europarlamentara maghiară Katalin Cseh a scris pe Twitter că referirile la rasă făcute la Tușnad de premierul Ungariei sunt o insultă oribilă la adresa oricărui aliat al Uniunii Europene.

Alin Mituță, europarlamentar Renew: „Faptul că în 2022 un lider european propovăduiește astfel de idei, după toate ororile trăite în ultimul secol, arată cât de periculos este domnul Orban”

La rândul său, europarlamentarul roman Alin Mituță, tot din grupul politic Renew, a scris, referitor la declarația lui Orban, potrivit căreia, trebuie luate măsuri în UE astfel încât, rasele să nu se amestece.

„Suntem cu toții în Europa descendenții multor popoare care au migrat, au cucerit, au fost cucerite și am ajuns astăzi ceea ce suntem tocmai prin acest amestec istoric și cultural. Patrimoniul nostru istoric, cultural, lingvistic, etnic e o bogăție pentru Europa și e ceea ce ne face europeni.

În schimb, puritatea rasială nu există, mai ales într-o regiune ca Europa Centrală și de Est, cu toată istoria sa. Iar faptul că în 2022 un lider european propovăduiește astfel de idei, după toate ororile trăite în ultimul secol, arată cât de periculos este domnul Orban”, a spus Alin Mituță.

Paul Stănescu, secretar general PSD: „România nu este o trambulină pentru mesajele antieuropene și proruse”

În același timp, secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a transmis, într-un comunicat că: „România nu este o trambulină pentru mesajele antieuropene și proruse, nici ale premierului Viktor Orban, nici ale membrilor guvernului ungar. Dacă aceștia doresc să critice acțiunile comune ale UE și NATO și să facă previziuni legate de agresiunea la care este supusă Ucraina din partea Rusiei, atunci să o facă de pe teritoriul Ungariei”.

Și redacții precum Euronews și The Guardian au remarcat declarațiile premierului ungar de la Tușnad.

Referitor la războiul din Ucraina, Orban a spus în Harghita că „Ucraina niciodată nu va câştiga războiul împotriva Rusiei cu ofiţeri instructori americani şi cu armanent american”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev a declarat că declarațiile sunt „un exemplu classic de propaganda rusă”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Val de reacții negative privind propunerea de examen pentru intrarea la colegiile naționale. „Nu contribuie la combaterea inegalităților sociale” | AUDIO