Confidenţialitate

Dăncilă: PSD nu merge la consultările de la Cotroceni

Premier rămas fără susținere parlamentară, Viorica Dăncilă a anunțat că social-democrații nu vor da curs, vineri, invitației prezidențiale la consultările care urmează destituirii guvernului prin moțiune de cenzură.

“De ce să mă duc, mâine, la Cotroceni? Partidul meu este invitat ultimul pe listă. Ca pondere, noi avem totuși o pondere mai mare, nu suntem chiar ultimul partid. Nu se duce partidul. Eu ca să merg mâine la Cotroceni eu trebuia să am Comitet Executiv Național, să iau mandat de la CEx, apoi să merg la Cotroceni Sper ca nimeni să nu facă această greșeală, să treacă peste o decizie al partidului. Noi nu am decis acest lucru, dar pentru a merge la Cotroceni noi trebuie să avem mandat de la CEx. Ce mai contăm noi, domnul președinte să numească un guvern. Vom vedea ce cabinet va numi domnul președinte. Poate vom și vota. Pentru ce să mergem mâine la Cotroceni?”, a declarat șefa PSD, la România TV.

Viorica Dăncilă a admis că a luat decizia fără a se consulta cu membrii din partid.

„Nu m-am consultat. Această consultare trebuie să aibă loc în Comitet Executiv. CEx noi avem mâine, la ora 18:00. Nu aveam cum să merg la întâlnirea cu președintele”, a subliniat premierul demis.

”Dacă vrem să dăm dovadă de verticalitate şi că PSD este puternic, atunci mergem înainte, dacă vrem să dăm dovadă că stăm cu ghiocelul… Eu nu sunt de acord cu această poziţie a ghiocelului”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Președintele Klaus Iohannis a convocat consultări cu partidele parlamentare vineri, la ora 11.00, pentru formarea unui nou Guvern.

Viorica Dăncilă s-a declarat convinsă că va câştiga alegerile prezidenţiale, iar următorul său loc de muncă va fi Palatul Cotroceni.

“Am muncit în credinţă şi nu mi-am aranjat nimic. Cred că în perioada următoare mă voi axa pe munca în partid. Îmi voi găsi eu ceva dupa o lună şi jumătate. O lună jumătate nu mă duc nicăieri. Nu sunt un om bogat. Voi face campanie alături de cei implicaţi. Am staff electoral. (…) Sunt convinsă că vom câştiga prezidenţialele. Sper ca apoi locul de muncă să fie la Cotroceni”, a precizat liderul PSD.

„Sunt un om puternic, sunt lider de partid, candidatul PSD la prezidențiale. Un om puternic poate să își conducă echipa spre victorie. Astăzi într-adevăr moțiunea a trecut, Guvernul a fost demis, dar lupta nu s-a încheiat. Au câștigat o bătălie, dar nu au câștigat războiul. Sunt convinsă că ceea ce va urma va arăta că PSD poate câștiga alegerile prezidențiale. Legat de moțiune. Când am mers la Palatul Victoria am știut că va veni o zi în care voi pleca. Ceea ce mă îngrijorează este ceea ce se va întâmpla de mâine, care vor fi deciziile luate de mâine, ce va face viitorul guvern pentru oameni și pentru România”, a mai spus Viorica Dăncilă, la România TV.

” Din momentul acesta am să merg în fiecare organizație în teritoriu și am să cer votul CEx-ului pentru a elimina trădătorii, pentru că acest partid nu a pierdut pentru că a guvernat prost. A pierdut întotdeauna pentru că au existat trădători în interior. Când am preluat președinția partidului am spus că nu mi-e frică de opoziție, mi-e frică de cei din interior. Acest lucru s-a adeverit. Am de gând ca toți cei care vor trăda să plece. Să se ducă în partidul lui Ponta, să se alăture partidului trădătorilor. PSD nu au trădarea în sânge. Mmebrii PSD își doresc ca acest partid să revină la guvenare. Eu cred că în spatele meu vor fi oamenii care cred în acest partid, în România și români. Cei care trădează, cred că dacă ar avea curaj ar ieși si ar spune public”, a menționat șefa social-democraților.

Liderul ALDE nu agreează ideea alegerilor anticipate după debarcarea guvernului PSD. În opinia lui Călin Popescu Tăriceanu, o asemenea soluție ar presupune o lungă perioadă de instabilitate și criză politică.

La Europa FM, liderii a trei partide care au susținut moțiunea de cenzură, anume Ludovic Orban (PNL), Victor Ponta (Pro România) și Dan Barna (USR) s-au pronunțat în favoarea alegerilor anticipate.

Moțiunea de cenzură de împotriva cabinetului condus de Viorica Dăncilă a fost adoptată cu 238 de voturi.

Liderul deputaţilor liberali consideră că PSD va trebui să răspundă pentru lucrurile care vor fi găsite în Guvern. ”PSD nu se mai schimbă la faţă. PSD se va măcina din interior, până când probabil o să mai rămână câţiva care mai au şanse să se corecteze. Însă, eu nu mă bazez pe ceea ce avem de făcut în viitor. PSD a ieşit din ecuaţie, va rămâne în opoziţie, dar va trebui să răspundă pentru toate lucrurile pe care le vom găsi în Guvern, că vom merge la guvernare şi vom lua puşculiţa şi ne vom uita. Nu numai că nu mai sunt bănuţi, e posibil să fi dispărut puşculiţa cu totul. Atunci vom prezenta românilor situaţia reală”, a spus Raluca Turcan, joi, la B1 TV.