Confidenţialitate

Cum propagă Rusia fake news-ul. Cele 5 narațiuni care stau la baza strategiei de dezinformare

La data de 24 februarie 2022, Rusia invada Ucraina, la doar 3 zile de la momentul în care președintele Rusiei, Vladimir Putin, recunoștea independența regiunilor separatiste ucrainene Donețk și Lugansk. Rusia și-a masat trupele militare la granița cu Ucraina încă din 2021, iar în tot acest timp, Vladimir Putin a transmis că nu vrea să pornească un război și nici nu este vorba de un conflict, ci de dorința Rusiei de a „demilitariza” Ucraina. Pe 25 februarie 2022, la o zi după ce Rusia a invadat Ucraina, Serghei Lavrov – ministrul rus de Externe – declara că „Nimeni nu plănuiește să invadeze Ucraina și mai spunea că „Guvernul rus dorește ca poporul ucrainean să fie independent și va asigura demilitarizarea țării”. Declarațiile oficialilor ruși sunt într-un total dezacord cu realitate din Ucraina, realitate pe care o vedem de 6 zile încoace. Dacă ucrainenii își părăsesc țara și caută adăpost, refugiu și își doresc pace, trăind în fiecare zi oroarea generată de regimul de la Kremlin, ce știu rușii despre ce se întâmplă în țara vecină?

BBC a analizat transmisiunile și relatările din cursul zilei de marți, 1 martie 2022, ale celor mai importante canale TV din Rusia, unul dintre acestea fiind Channel One, care spunea ieri că „ucrainenii nu distrug echipamentul militar rusesc, așa cum se arată în tot felul de filmulețe pe internet”, filmulețe pe care jurnaliștii Channel One le-au numit „fake news” – lucru care nu este adevărat, de fapt.

Tot în cursul zilei de marți, 1 martie 2022, NTV – post de televiziune deținut de o filială Gazprom – prezenta evenimentele din Donbas, deși cea mai importantă știre a momentului respectiv era convoiul militar lung de zeci de kilometri care pleca din Belarus spre Ucraina.

Rossiya 1 și Channel One sunt canale de televiziune publice din Rusia care au acuzat forțele militare ucrainene de crime de război și au spus că „amenințarea la adresa civililor ucraineni nu vine de la forțele ruse, ci de la naționaliștii ucraineni”. În plus, televiziunea din Rusia prezintă războiul din Ucraina ca pe „un conflict condus de ucraineni, nu de ruși”.

Miercuri a intrat în vigoare și interdicţia de difuzare în ţările Uniunii Europene a mass-media de stat Russia Today şi Sputnik. Considerate instrumente de dezinformare ale Moscovei în războiul său împotriva Ucrainei, conţinuturile acestora în engleză, germană, franceză şi spaniolă nu vor mai putea fi difuzate pe reţelele de televiziune şi pe internet.

Termenii „război” și „invazie” sunt interziși în toate știrile din Rusia care vizează conflictul ruso-ucrainean

Nicio știre relatată pe canalele de televiziune din Rusia nu conține termeni ca „război” sau „invazie”. Acțiunile Rusiei pe teritoriul Ucrainei sunt prezentate drept „operațiuni de demilitarizare”.

Rusia își manipulează cetățenii, construind o imagine de tip erou pentru regimul de la Kremlin

Rusia își manipulează cetățenii mergând mai departe de a interzice termenii „război” și „invazie”: acțiunile militare din Harkov sau din Kiev nu sunt prezentate în știri. BCC spune că Rusia nu a trimis corespondenți în aceste două orașe ale Ucrainei, ci doar în Donbas.

Mai târziu, când televiziunea rusă vorbește despre bombardamentele din Harkov, prezentatorii canalelor de televiziune spun că Ucraina ar fi de vină pentru bombardament, nu Rusia.

Televiziunea publică din Rusia nu prezintă adevărul, iar știrile gravitează în jurul unei singure ipoteze: „Rusia se apără de amenințarea Occidentului, iar Occidentul folosește poporul ucrainean în confruntarea cu Moscova”, mai spune BBC.

Roskomnadzor – Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologia Informației și Mass-Media – a ordonat TikTok să elimine de pe platformă clipurile cu conținut militar și politic și a cerut Google să elimine informațiile despre pierderile armatei ruse – afirmând că acestea nu sunt adevărate.

Cum fabrică Rusia fake news și ce se află la baza strategiei de dezinformare

Cele cinci narațiuni de dezinformare ale Rusiei care persistă de mulți ani, conform unui comunicat transmis de Guvernul Statelor Unite ale Americii, sunt: „Rusia este o victimă inocentă”, revizionismul istoric, „Prăbușirea civilizației occidentale este iminentă”, „Mișcările populare sunt <<revoluții de culoare>> sponsorizate de SUA” și „realitatea este cea pe care o dorește Kremlinul”.

Narațiunea 1: „Rusia este o victimă inocentă”

Oficialii din Rusia prezintă țara ca pe o victimă care răspunde forțat la presupusele acțiuni ale Statelor Unite ale Americii și ale aliaților și partenerilor democratici ai SUA. Pentru a-și argumenta narațiunea, Rusia apelează la eticheta de „rusofobie” pentru a riposta. După anul 2014, când Rusia a invadat Ucraina, Guvernul rus și media controlată de stat i-au acuzat de rusofobie pe toți cei care puneau la îndoială acțiunile Rusiei.

Oficialii ruși argumentează că tot valul de reacții negative la faptul că au invadat o țară independentă a apărut, de fapt, pentru că oamenii se temeau și urau Rusia. Ori de câte ori Rusia vrea să se arate drept victimă, deși este agresor, oficialii folosesc acuzațiile de „rusofobie”.

Narațiunea 2: Revizionismul istoric

Când Rusia are un obiectiv politic, însă istoria nu o ajută și nu se aliniază cu acesta, oficialii de la Kremlin, dar și vocile intermediarilor lor, neagă evenimentele istorice sau pur și simplu denaturează adevărul istoric. De ce? Pentru a prezenta Rusia într-o lumină favorabilă.

Un exemplu este pactul din 1939 dintre Uniunea sovietică și Germania nazistă – pactul cunoscut și sub numele de Ribbentrop-Molotov. Acesta este incomod din punct de vedere politic pentru regimul lui Putin. În 2020, încercând să minimizeze decizia lui Stalin de a se alia cu Hitler, Vladimir Putin a publicat o versiune neadevărată și preparată a începutului celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel, Vladimir Putin a minimalizat rolul sovietic și a blamat alte țări pentru război. Cine nu este de acord cu versiunea fake a istoriei, cea preparată de Putin și de regimul de la Kremlin, sunt „naziști” sau „simpatizanți ai naziștilor” în ideea președintelui Rusiei.

Narațiunea 3: „Prăbușirea civilizației occidentale este iminentă”

Probabil că cea mai vehiculată teorie falsă a Rusiei este cea legată de Occident. În teoria Rusiei, teorie pe care o vehiculează tot mai agresiv printre cetățenii săi, Occidentul este în colaps și s-a îndepărtat de „valorile tradiționale”. Îndepărtarea de la valorile tradiționale s-a realizat prin garantarea siguranței și egalității persoanelor LGBTQ+, prin promovarea conceptelor precum egalitatea femeilor și multiculturalismul.

Narațiunea 4: „Mișcările populare sunt <<revoluții de culoare>> sponsorizate de SUA”

Rusia a acuzat Statele Unite fie că a instigat la revolte, fie că a pus la cale „revoluții de culoare” în Georgia, Kazahstan, Republica Kârgâză, Republica Moldova, Ucraina și în Orientul Mijlociu și Africa.

În cazul în care o mișcare populară este pro-democrație și pro-reformă și nu este considerată a fi în interesul geopolitic al Rusiei, Kremlinul îi va ataca adesea legitimitatea și va pretinde că Statele Unite se află în spatele acesteia, în secret.

Kremlinul încearcă să nege faptul că oamenii din țările vecine ar putea avea autoritate, demnitate și aspirații independente de auto-reprezentare, la fel cum le neagă aceste calități oamenilor din Rusia.

Narațiunea 5: Realitatea este cea pe care o dorește Kremlinul

Kremlinul încearcă adesea să creeze multiple realități false și să introducă confuzii în mediul informațional, atunci când adevărul nu este în interesul său. Alte elemente din ecosistemul de dezinformare și propagandă al Rusiei, cum ar fi abuzul canalelor de dezinformare finanțate de stat și folosirea rețelelor de socializare pe post de arme, contribuie la promovarea mai multor narațiuni false.

Rusia a încercat să-i asasineze pe fostul ofițer de informații militare rus Serghei Skripal și pe fiica sa, Iulia, cu agentul neurotoxic Noviciok în Salisbury, Anglia, pe 4 martie 2018. În cele patru săptămâni care au urmat acelui incident, canalele „Russia Today” și „Sputnik” finanțate și dirijate de guvernul rus, au difuzat 138 de narațiuni separate și contradictorii prin intermediul a 735 de articole, conform Institutului de Politici (Policy Institute) „King’s College”, de la Londra.

Rusia a folosit aceeași tehnică de inundare a spațiului informațional cu numeroase afirmații false după alte evenimente, ca doborârea zborului 17 al companiei „Malaysian Airlines” și invadarea în 2008 și ocuparea de atunci a Georgiei de către Rusia, pentru a deturna atenția în conversații de la rolul pe care l-a avut în aceste evenimente. Din nou, scopul este de a deruta, a distrage atenția și de a manipula adevărul pentru a satisface interesele Kremlinului.

Sursa foto / Colaj: Profimedia

Citește și: Războiul din Ucraina, în a 7-a zi: O nouă rundă de negocieri. Kievul se pregătește de atacul rușilor. Navalnîi cere proteste în Rusia | LIVE TEXT