Confidenţialitate

Vladimir Putin recunoaște independența celor două regiuni separatiste ucrainene Donețk și Lugansk

Oficialii de la Kremlin au transmis în cursul serii de luni că Vladimir Putin va recunoaște independența celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk. Anunțul vine după discuții între acesta și cancelarul Germaniei, dar și cu președintele Franței. Armand Goșu a explicat pentru Europa FM ce înseamnă acestă decizie. Liderii de la Kremlin au transmis că Vladimir Putin va face o declarație la televiziunea publică.

Între timp, Scholz poartă discuții urgente cu „cei mai apropiați parteneri” din Ucraina după apelul lui Putin și avertizează că recunoașterea rebelilor ucraineni de către Putin ar fi o „încălcare unilaterală” a acordurilor de pace, relatează France-Presse într-o postare pe Twitter. Iar în Ucraina, Președintele Zelenski convoacă consiliul de securitate națională.

Președintele Putin le-a spus liderilor Olaf Scholz și Emmanuel Macron că intenționează să semneze un decret de recunoaștere a celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei ca state independente, a declarat Kremlinul. Emmanuel Macron convoacă o reuniune a Consiliului de Apărare în contextul problemei din Ucraina. Kremlinul transmite că Macron și Scholz, sunt „dezamăgiți” de recunoașterea rebelilor ucraineni de către Putin.

Gestul președintelui rus Vladimir Putin nu înseamnă că Rusia face pace cu Ucraina. Dimpotrivă – e de părere analistul Armand Goșu – tensiunea va căpăta o altă amplitudine. Dacă Rusia recunoaște independența unor alte teritorii, în alte frontiere decât cele pe care le au, ar putea duce la revendicări teritoriale și conflicte militare între cele două entități – Doneţk și Lugansk – și Ucraina.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Declarația video a președintelui Rusiei, Vladimir Putin

Sursa foto: Twitter / President of Russia

Citește și: Vladimir Putin ar putea recunoaște independența celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir