Confidenţialitate

Criza ucraineană: Blinken îşi anulează întâlnirea cu Lavrov

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a anunţat că nu se va întâlni aşa cum ea prevăzut cu omologul său rus, Serghei Lavrov, după recunoaşterea de către Moscova a două regiuni separatiste din estul Ucrainei, relatează Agerpres, citând AFP.

“Acum că vedem că invazia a început şi Rusia a respins în mod clar diplomaţia, nu are sens să ne întâlnim în această etapă”, a declarat Antony Blinken în cursul unei conferinţe de presă, comună cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

“Nu vom permite Rusiei să revendice o pretinsă diplomaţie când, în acelaşi timp, îşi accelerează marşul pe calea conflictului şi a războiului”, a adăugat secretarul de stat american.

Cu toate acestea, el s-a declarat pregătit să continue eforturile diplomatice, “dacă Rusia este dispusă să ia măsuri verificabile pentru a demonstra comunităţii internaţionale (…) că este serioasă în privinţa dezescaladării şi a găsirii unei soluţii diplomatice”.

“Dacă Moscova îşi schimbă atitudinea, sunt complet pregătit să discut”, a adăugat el. Dar Rusia “trebuie să demonstreze că este serioasă. Ultimele 24 de ore au arătat exact contrariul”, a mai spus Antony Blinken.

Demnitarul a subliniat că sancţiunile financiare anunţate anterior de preşedintele Joe Biden nu vor fi ultimele, dacă preşedintele rus Vladimir Putin îşi va duce la îndeplinire ameninţările la adresa Ucrainei.

“Orice nouă escaladare din partea Rusiei va fi întâmpinată cu noi măsuri rapide şi severe, coordonate cu aliaţii noştri, în plus faţă de cele anunţate astăzi”, a avertizat el.

Dmitro Kuleba a salutat această abordare “în valuri” a sancţiunilor internaţionale. “Este ceva care poate funcţiona, dacă va continua în mod sustenabil”, a spus el.

“Vladimir Putin nu ar trebui să creadă niciodată că presiunea a atins plafonul şi că nu poate fi pedepsit în continuare”, a adăugat el. “Presiunea trebuie să continue să crească. Şi, dacă asta înseamnă anunţuri regulate de noi sancţiuni, noi vom fi mulţumiţi”, a ţinut să adauge şeful diplomaţiei de la Kiev.