Confidenţialitate

Mircea Barbu, Libertatea: Suntem o rețea de jurnaliști. Eu am aflat de invazie cu trei ore înainte să fie mediatizată | AUDIO

Mircea Barbu, jurnalistul Libertatea, trimis special la Mariupol, a vorbit la Europa FM despre ce se întâmplă în oraș și cum trăiesc oamenii de acolo în acest moment. Mircea Barbu a mai spus și despre modul în care jurnaliștii construiesc rețele de informații între ei pentru a se păstra conectați la realitatea din teren. Mircea Barbu a aflat de invazia Rusiei cu trei ore înainte ca aceasta să fie comunicată de presa occidentală și chiar și de presa din Ucraina.

Jurnalistul Libertatea trimis la Mariupol a povestit la Europa FM că în acest moment orașul este sub asediu, iar oamenii își trăiesc viața într-un amestec de normalitate și bombardamentele care au loc în timpul nopții.

„Este și el un oraș sub asediu în aceste zile. De ieri noapte au început bombardamentele, în jurul orei 5 dimineața, azi-noapte au continuat. Undeva la ora 01:50 a fost primul bombardament din nou și au continuat pentru circa două ore, iar spre dimineață lucrurile s-au mai liniștit puțin. Iar oamenii au mers în continuare cu viața lor în acest amestec de normalitate absolut stranie cu lucrurile care se petrec peste noapte și în timpul zilei” a explicat Mircea Barbu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mircea Barbu: Dacă-i opreai pe ucraineni pe stradă în urmă cu câteva zile, ți-ar fi spus că războiul este foarte departe. Acum iau cu asalt bancomatele și magazinele pentru a se aproviziona

„Se trăiește ca într-o zonă de război. În primul rând, se trăiește cu un stres uriaș. Se trăiește greu, în sensul că de la o oră la alta serviciile publice se degradează și bancomatele sunt luate cu asalt de oamenii care încearcă să scoată banii pentru că în magazine deja nu mai poți să cumperi cu cardul de debit, cu cartea de credit. Magazinele, la rândul lor, au fost aglomerate și ieri și azi oamenii fac cozi uriașe ca să-și facă provizii și să-și ia ce mai au nevoie pentru că se așteaptă ca această criză militară să dureze câteva zile bune dacă nu săptămâni și atunci, de teamă că nu vor mai avea ce să mănânce, de teamă că vor rămâne fără bani, fac aceeste provizii, fac aceste pregătiri. Însă, acest lucru se întâmplă doar de 48 de ore pentru că acum câteva zile dacă-i opreai pe stradă și vorbeai cu ei, fie la Kiev, fie la aici la Mariupol, spuneau că războiul este foarte departe și că nu există nicio șansă să vină aici”, a explicat Mircea Barbu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mircea Barbu: Ne-am împrietenit foarte bine cu jurnaliștii locali din Ucraina, care la rândul lor au rețelele lor de surse. Dar informația trebuie verificată

„Noi ne-am creat o rețea o de jurnaliști, ne-am împrietenit foarte bine cu jurnaliștii locali de aici din Ucraina, care la rândul lor au rețelele lor de surse – de prieteni, familie, apropiați, oamenii cărora le-au luat interviuri în trecut și astfel această rețea de informații, în acest moment, este foarte, foarte activă și circulă foarte multă informație. Sigur, ea trebuie luată cu discernământ și trebuie verificată și asta încercăm să facem, să transmitem responsabil de la fața locului. Nu orice clip video care circulă pe rețelele de socializare sau în aceste grupuri de jurnaliști înseamnă că este și adevărat”, a spus Mircea Barbu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mircea Barbu: Am aflat de începutul ofensivei militare cu trei ore înainte să fie pe toate canalele publice occidentale

„Dar în mare parte informațiile s-au verificat. Eu, sincer, am aflat de începutul ofensivei militare cu trei ore înainte să fie pe toate canalele publice occidentale și chiar și aici în Ucraina. Jurnaliștii cu care lucrez, traducătorul meu m-a sunat și mi-a spus alartăieri noapte <<Pregătește-te! În noaptea asta va fi ceva. Eu plec din oraș Trebuie să plec. Ai grijă de tine.>> La fel, primeam informații de la Kiev – avem un corespondent, un coleg, Ionuț Iordăchescu, care este foarte conectat și el, de la AFP. Alți jurnaliști locali din Ucraina care, la fel, te contacteazpă și-ți spun <<Vezi că se întâmplă o chestie acolo lângă tine>> sau <<Uite ce se întâmplă la noi>>”, a mai povestit Mircea Barbu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Twitter / Ostap Yarysh

Citește și: Peste 10.000 de ucrainieni au intrat în România în 24 de ore. Cozi de câțiva kilometri la frontiera cu Republica Moldova | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir