Confidenţialitate

Cum este sărbătorit Paștele în lume? Tradiții inedite din Spania, Franța, Germania și Italia | VIDEO | GALERIE FOTO

De-a lungul secolelor, Paștele, sărbătoarea învierii lui Iisus, a luat numeroase forme prin prisma obiceiurilor și tradițiilor practicate în diferite culturi. În Europa, în țări precum Spania, Franța, Germania sau Italia, Paștele este sărbătorit prin evenimente publice surprinzătoare – spre exemplu, gătirea unei omlete gigantice din 15.000 de ouă, defilarea pe străzi în costume antice sau decorarea unui pom de Paște. Dacă te-ai întrebat vreodată în ce fel celebrează oamenii din alte state Sărbătorile Pascale, iată câteva obiceiuri inedite. 

Paștele în Spania

Paștele este sărbătorit timp de șapte zile întregi în peninsula iberică.

Sărbătorile încep în ultima săptămână a Postului Mare și sunt marcate de procesiuni religioase elaborate în aproape fiecare oraș și sat din țară.

Oamenii defilează pe străzi în costume sau în robe cu glugă, cărând care alegorice religioase care înfățișează scene diferite din Biblie, în timp ce sunt adesea acompaniate de muzică live. Unele dintre cele mai cunoscute au loc în Zamora, Valladolid, Sevilla și Granada.

Bunătăți precum torrija (asemănătoare cu pâinea prăjită), pestiños și diverse prăjituri sunt, de asemenea, populare în această perioadă.

Paștele în Franța

În preajma Paștelui, francezii nu bat clopotele în biserici, în semn de respect pentru moartea lui Iisus, potrivit tradiției. Cei mari le spun copiilor că așa-numitele „cloches volantes” – clopotele zburătoare – s-au dus la Roma pentru a fi binecuvântate de Papă.

În dimineața Duminicii Paștelui – care simbolizează învierea lui Iisus – clopotele se întorc în Franța încărcate cu dulciuri pe care le lasă în grădini pentru copii, așa cum, în alte culturi, iepurașul lasă ouă și alte dulciuri din ciocolată.

Mâncărurile tradiționale includ mielul, diferite sortimente de brânză, cartofi și preparate din ciocolată. O tradiție inedită are loc în localitatea Bessières, unde în a doua zi de Paște mii de oameni se adună într-un spațiu public pentru a face o omletă gigantică, de obicei formată din 15.000 de ouă.

Paștele în Germania

În Germania, oamenii se adună în Sâmbăta Mare să aprindă un foc de tabără la apus.

Unele localități au transformat acest obicei, intitulat „osterfeuer” (focul de tabără de Paște) în mini-festivaluri cu standuri de cârnați, vin și atracții de bâlci, în timp ce alte comunități îndeasă baloți uriași de paie într-o roată de lemn (cunoscută sub numele de „Osterrad”), îi dau foc și o rostogolesc pe un deal.

Alte tradiții includ decorarea unui „pom de Paște” cu ouă pictate manual, cunoscut sub numele de „Ostereierbaum”. De obicei, familiile atârnă ornamentele de un copac mic de lângă casă.

Din preparatele ce se regăsesc pe mesele germanilor în zilele de Paște nu lipsește pâinea dulce cu stafide confiate și presărată cu fulgi de migdale.

Paștele în Italia

Papa este cel care conduce sărbătorile de Paște în Italia – un fapt arhicunoscut. Acesta ține o slujbă amplă în Vinerea Mare la Bazilica Sfântul Petru, unde se celebrează „Via Crucis”. În timpul slujbei, un crucifix uriaș, realizat din torțe aprinse este ridicat în aer.

Scoppio del Carro”, o explozie de culoare

În Florența, Duminica Paștelui este marcată de un obicei străvechi, numit „Scoppio del Carro” . Potrivit tradiției, un car antic de mari dimensiuni, decorat cu artificii multicolore devine o explozie de lumină și culoare după ce artificiilor li se dau foc.

 

În alte părți ale Italiei, pe parcursul celor trei zile, au loc procesiuni religioase în care oamenii se îmbracă în costume antice și defilează cu artefacte, statui și ramuri de măslin prin piețele principale.

Una dintre cele mai populare mâncăruri din peninsulă în această perioadă este Colomba di Pasqua, o prăjitură tradițională care este asemănătoare cu un panettone.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Catolicii din Italia, scandalizați de o reclamă TV la chipsuri. „Hristos a fost redus la un chips de cartofi” | VIDEO | AUDIO