Cu spatele la Guvern, în liniște

Câteva sute de persoane protestează în liniște la această oră în fața Guvernului, în Piața Victoriei din București. Cei mai mulți protestatari stau cu spatele la clădirea Guvernului.

Protestul de azi a fost anunțat încă de dimineață pe rețelele de socializare, punctul său culminant fiind anunțat pentru ora 22.45.

”Ne întâlnim la ora 22:45 pentru a putea comemora în tăcere momentul când a început represiunea împotriva manifestanților. Este nevoie să fim cel puțin 452 de persoane care să purtăm măști (chirurgicale sau pentru zugrăvit) și să reamintim lumii că democrația moare în România în gaze și bastoane.

Noi, cei 452 care îi vom reprezenta pe victimele asaltului din 10 august, alături de toți cei care vor veni în Piața Victoriei, vom protesta atât împotriva celor care au comandat violențele din acea noapte cât și împotriva reprezentanților de vârf ai coaliției toxice PSD-ALDE, adevărații coordonatori ai abuzurilor din acea noapte și ai batjocoririi democrației din țara noastră.”, se arată în descrierea evenimentului organizat de Rezistenţa şi Iniţiativa România, pe Facebook.

Anchetă în derulare

Ordinul care a permis intervenția în forță a Jandarmeriei în Piața Victoriei în noaptea de 10 august a a ajuns, după o săptămână , la procurori.

Parchetul General a ridicat de asemenea de la Jandarmerie documente despre muniție și substanțele folosite în Piața Victoriei.

Controversele publice legate de efectele gazelor lacrimogene pulverizate în Piața Victoriei în noaptea de 10 spre 11 august au determinat Parchetul General să facă publice detalii despre muniția folosită de jandarmi.

Documentele ridicate de procurori de la Jandarmerie arată că muniţia neletală şi gazele lacrimogene ar avea în spate “certificat de calitate şi garanţie”, precum şi “declaraţie de conformitate”.

Joi, într-o emisiune de la postul public de televiziue, comandantul jandarmilor din Piața Victoriei și-a cerut scuze față de protestatarii care au avut de suferit. Maiorul Laurențiu Cazan, comandantul acțiunii jandarmilor în Piața Victoriei, la protestul de vinerea trecută, a declarat, în direct la TVR, că în zonă au fost sute de persoane violente, care acționau în planurile doi-trei, iar de această dată oamenii veniți la protest nu s-au delimitat de ele.

Până joi seară au fost înregistrate 211 plângeri penale în dosarul violenţelor de la Mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei. 92 de persoane au fost până acum audiate de procurori.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS