Parchetul General a făcut publice detalii despre muniția folosită de jandarmi la protestele din 10 august

Ordinul care a permis intervenția în forță a Jandarmeriei în Piața Victoriei în noaptea de 10 august a a ajuns, după o săptămână , la procurori.

Parchetul General a ridicat de asemenea de la Jandarmerie documente despre muniție și substanțele folosite în Piață.

Controversele publice legate de efectele gazelor lacrimogene pulverizate în Piața Victoriei în noaptea de 10 spre 11 august au determinat Parchetul General să facă publice detalii despre muniția folosită de jandarmi.

Documentele ridicate de procurori de la Jandarmerie arată că muniţia neletală şi gazele lacrimogene ar avea în spate “certificat de calitate şi garanţie”, precum şi “declaraţie de conformitate”.

Este vorba despre două substanțe chimice.

Prima – orto-cloro benzal malano nitril – a fost împrăștiată prin arme lansatoare la distanță, prin grenade și pulverizatoare de diverse dimensiuni. Cei care au fost îndepărtați de jandarmi cu butelii de gaze lacrimonege pulverizate în fața lor au lua contact direct și cu o a doua substanță – oleo resin-capsicum cu o concentrație de 10%.

Între timp, numărul celor care au depus plângeri penale la parchetul general a depășit 200, spune purtătorul de cuvânt al Parchetului General, Alexandru Ionescu.

În Piața Victoriei au intervenit în forță în noaptea de 10 spre 11 august 2018 mai mult de 1000 de jandarmi aduși din toată țara.

Potrivit comandantului operațiunii, nu au fost folosită toată muniția pregătită.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS