Confidenţialitate

Consultări politice la Cotroceni după destituirea guvernului Dăncilă

Liderii partidelor parlamentare sunt aşteptați, vineri, la Palatul Cotroceni, la consultări cu şeful statului, pentru desemnarea unui premier.

Joi, executivul condus de Viorica Dăncilă a pierdut încrederea legislativului.

Moțiunea de cenzură a întrunit 238 de voturi “pentru”.

Consultările vor începe la ora 11.00, cu delegația PNL.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, joi seara, că social-democrații, ultimii programați la discuțiile convocate de Klaus Iohannis, nu vor da curs invitației.

„De ce să mă duc, mâine, la Cotroceni? Partidul meu este invitat ultimul pe listă. Ca pondere, noi avem totuși o pondere mai mare, nu suntem chiar ultimul partid. Nu se duce partidul. Eu ca să merg mâine la Cotroceni eu trebuia să am Comitet Executiv Național, să iau mandat de la CEx, apoi să merg la Cotroceni Sper ca nimeni să nu facă această greșeală, să treacă peste o decizie al partidului. Noi nu am decis acest lucru, dar pentru a merge la Cotroceni noi trebuie să avem mandat de la CEx. Ce mai contăm noi, domnul președinte să numească un guvern. Vom vedea ce cabinet va numi domnul președinte. Poate vom și vota. Pentru ce să mergem mâine la Cotroceni?”, a declarat șefa PSD, la România TV. Viorica Dăncilă a admis că a luat decizia fără a se consulta cu membrii din partid.

La Europa FM, liderii a trei partide care au susținut moțiunea de cenzură, anume Ludovic Orban (PNL), Victor Ponta (Pro România) și Dan Barna (USR) s-au pronunțat în favoarea alegerilor anticipate.

În schimb, liderul ALDE nu agreează ideea alegerilor anticipate după debarcarea guvernului PSD. În opinia lui Călin Popescu Tăriceanu, o asemenea soluție ar presupune o lungă perioadă de instabilitate și criză politică.