Confidenţialitate

Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social dezbate creșterea salariului minim și a alocației. Ce variante sunt propuse | AUDIO

Creșterea salariului minim de la 1 ianuarie este discutată la Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social. O variantă propusă de guvern este o creștere la 3.000 de lei, din care 200 neimpozitabili. Unele sidicate și patronate au propus și alte variante de majorare.

Minisitrul Finanțelor Adrian Câciu:

„Guvernu vine cu această propunere de creștere a salariul minim la 3.000 lei, din care 200 lei să fie scutiți de taxe. Evident o să vedem care sunt și opiniile celor din mediul privat și sindicate, patronate.

-A existat și o altă variantă de 3.000 plus 200 sau deloc?

Este ceva în discuție, încă o dată, înțeleg că una dintre confederații ar fi propus ceva de genul acesta, o să vedem cum se termină dialogul social sau Consiliul Național Tripartit.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De la 1 ianuarie ar urma să crească și alocațiile, în funcție de rata inflației din acest an. Se iau în calcul și unele pachete speciale de sprijin pentru anumite familii.

Ministrul Finanțelor nu a vrut să ofere în acest moment mai multe detalii:

„După cum știți, la începutul lui 2022 s-a venit cu o creștere la alocațiile pentru copiii între 0 și 2 ani, iar pentru celelalte dar și pentru ce a crescut în 2022 o indexare cu rata inflației din anul anterior. Noi ar trebuie să ne axăm pe parchet de măsuri pe gospodărie, pe familie, pentru că acolo nevoile sunt diferite. Dacă te uiți pe membrii familiei la fel, diversifici nevoile și atunci nu mai ai o uniformitate din perspectiva abordării guvernamentale. De asta eu cred că în pachetul acela de măsuri vom găsi un echilibru pe familie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Creșterea economică din primul trimestru n-a fost de 5.2%, ci doar de 1,5%, anunță INS. Cum schimbă revizuirea calculele bugetare | AUDIO