Confidenţialitate

Creșterea economică din primul trimestru n-a fost de 5,2 procente, ci doar de 1,5%, anunță INS. Cum schimbă revizuirea calculele bugetare | AUDIO

Institutul Național de Statistică a revizuit în scădere datele privind creșterea economică din primul trimestru al acestui an raportat la ultimul trimestru din 2021. Concret, cifrele s-au dezumflat de la 5.2%, cât a anunțat INS acum 6 luni, la doar 1.5%.

Revizuirile sunt normale, explică la Europa FM analistul Aurelian Dochia, dar de data aceasta diferența e prea mare:

„Provoacă surprize și nedumerire în rândurile economiștilor și au fost economiști care încă de la începutul anului și-au exprimat neîncrederea în cifra foarte mare de creștere pe care o anunța statistica în primul trimestru al anului 2022, în condițiile în care peste tot în Europa lucrurile începuseră să se deterioreze. Institutul de Statistică a oferit o explicație în luna iunie, faptul că a schimbat metodologia de calcul a unor date statistice și această schimbare a stat la baza acestor discrepanțe. Mi se pare că în punctul în care sunt acum explicația asta mai are nevoie de unele completări, lămuriri.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce impact au și cât de importante sunt cifrele de la statistică?

„La nivelul bugetului probabil că este o implicație foarte mare a acestor cifre statistice și până acum fața bugetului a arătat bine, dar dacă se dovedește că pe anul 2022 creșterea economică este de fapt mai mică decât ce am discutat până acum, atunci toate datele bugetare se schimbă. Probabil s-ar putea ca deficitul să fie mai mare de sub 6%, cât se speră că se va încheia în 2022.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Aproape 87% din venitul unei familii este folosit pentru cheltuieli cu traiul de zi cu zi, arată datele Institutului Național de Statistică | AUDIO