Confidenţialitate

Consiliul Concurenței: Câteva companii auto s-au înțeles să nu angajeze persoane care au lucrat la firmele respective | AUDIO

Pentru prima oară, piața forței de muncă din domeniul producției de autovehicule este verificată. Consiliul Concurenței suspectează un comportament anticoncurențial al unor firme și care limita accesul angajaților la alte firme dar și limita salariile. 

Investigația, care este o premieră pentru România, vizează practice numite „no-poach”. Concret, ar exista o posibilă înțelegere între companii auto concurente cu scopul de a împărți piața forței de muncă specializată și de a impune un nivel minim al salariilor.

Companiile s-ar fi înțeles să nu contacteze, recruteze sau angajeze persoane care lucrau la firmele implicate.

Rezultatul: forță de muncă ce era ținută captivă cu salarii sub nivelul corespunzător specializării dar și costuri reduse pentru angajatori.

Firmele controlate sunt Renault Technologie Roumanie, Alten Si-Techno, Akka Romserv, Bertrandt Engineering, Expleo Romania, Fec Eve Automotive și Segula Technologies.

La sediile acestora au fost făcute deja mai multe verificări, iar firma Segula a fost amendată cu aproape 450.000 de lei pentru că nu a permis accesul inspectorilor.

Dacă se constată încălcări ale regulilor de concurență, firmele riscă amenzi de până la 10 procente din cifra de afaceri.

Verificări ale acordurilor de acest tip no poach au mai fost effectuate în Lituania, Ungaria, Polonia sau Portugalia.

Autor: Lucia Ciocârlie Haranguș

Citește și: România „importă” angajați din alte state. Peste 100.000 de oameni vor veni să lucreze în țara noastră, anunță Guvernul | AUDIO