Confidenţialitate

Companiile din energie au fost de acord cu măsurile guvernanților, inclusiv compensarea pentru un consum mai mare | AUDIO

Întâlnire marți dimineață la Palatul Victoria, între guvernanți și furnizorii de electricitate și gaze naturale. Companiile din energie au fost de acord cu noile măsuri anunțate luni seară de premierul Nicoale Ciucă: printre acestea, compensarea se va aplica pentru un consum mai mare.

Nouă schemă de sprijin ar trebuie să intre în vigoare de la 1 februarie.

La energie electrică, Guvernul vrea ca, de luna viitoare, compensarea facturilor să se aplice și pentru un consum mai mare de 300 de kWh, dar nu mai mult de 500 într-o lună. Astfel, ar beneficia de această măsură, mai mulți români, promit guvernanții.

Totodată, prețul pe kWh nu va fi mai mare de 0,8 lei, după ce a fost scăzut plafonul de la 1 leu.

Măsurile au fost anunțate luni de premierul Nicolae Ciucă, după ședința coaliției:

Cea mai mare problemă în acest moment este însă factura la gazele naturale. Și aici valoarea consumului pentru care se aplică compensarea a crescut de la 1.000 de mc în cele 5 luni, la 1.500.

Reducerea ar urma să fie, de la 1 februarie, de 40% din factură, iar prețulul gazului nu trebuie să fie mai mare de 0,31 lei/mc. Noile măsuri ajută dar nu prea mult, spune jurnalistul Mihai Nicuț, de la energia.ro:

„Este un consum suficient pentru un apartament de bloc care se încălzește cu o centrală pe gaz pentru a intra la compensare dar nu cred că va fi suficient în cazul în care va fi și mai frig afară pentru o casă pe pământ de dimensiuni medii. Este mai mult decât era, asta este clar.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Specialiștii spun că noile măsuri nu vor rezolva problema de fond: prețul energiei va fi în continuare foarte ridicat. Guvernul vrea ca de la 1 februarie și firmele, școlile, muzeele sau spitalele să beneficieze de o schemă de sprijin. Astfel, acestea nu vor plăti mai mult de 1 leu pe kWh.

Autor: Mihai Bucureșteanu

Citește și: Mai mulți furnizori de energie electrică și gaze naturale au fost amendați de ANPC pentru că au trimis facturi greșite | AUDIO