Confidenţialitate

Coaliția de guvernare pregătește o nouă ordonanță pe energie. Cei care consumă peste 255kWh ar urma să beneficieze de un preț fix

Coaliția pune la cale un nou act normativ care ar urma să introducă o reglementare parțială a pieței. Se vor păstra actualele prețuri plafonate și pragurile de consum, dar ar urma să un preț fix și pentru cei care consumă peste 255 kWh. Ar urma să se elimine și plafonul de 400 de lei pentru lemnele de foc.

Coaliția vrea să păstreze valorile de 0,68 lei/kWh și 0,80 lei/kWh pentru pragurile de consum de 100 respectiv 255 de kWh.

Ce depășește, în acest moment este calculat la prețul pieței, care ajunge și la 4 lei pe kWh. Coaliția vrea să impună un preț fix și pentru cei care depășesc acest prag, notează Economedia.ro

Noua ordonanță pe energie ar trebui să fie adoptată până la finalul lunii noiembrie.

Coaliția vrea astfel o piață semi-reglementată. Se va decide și ce preț vor plăti în continuare firmele și instituțiile publice.

Totodată, coaliția vrea să renunțe și la plafonarea de 400 de lei a prețului pentru un metru cub de lemn de foc și să vină cu un alt mod de compensare pentru cei care se încălzesc cu lemne.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Majorarea prețurilor la gaze și electricitate, plafonată cu 15% în 2023 în Franța | AUDIO