Confidenţialitate

Majorarea prețurilor la gaze și electricitate, plafonată cu 15% în 2023 în Franța | AUDIO

Franţa va plafona la 15% creşterea preţurilor la gaze şi electricitate, în 2023. În februarie, autoritățile franceze au adoptat o versiune precedentă a plafonului, astfel încât preţul gazelor naturale a fost îngheţat la nivelul din octombrie 2021, iar cel al curentului electric a crescut cu 4%. Fără acest plafon, preţurile la energie ar fi crescut cu 120%.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prin plafonarea la 15% a majorării preţurilor la gaze şi electricitate în 2023, Franţa va cheltui 45 de miliarde de euro pentru susţinerea gospodăriilor şi firmelor.

Premierul francez, Elisabeth Borne, a spus că factura medie la gaze va creşte cu „25 de euro pe lună, în loc de 200 de euro fără plafon”. În cazul facturilor la electricitate, acestea ar urma să crească, în medie, cu „20 de euro pe lună, în loc de 180 de euro fără plafon”.

În plus, cele mai sărace 40% dintre gospodării vor primi vouchere energetice până la sfârșitul anului. Acest ajutor „va viza 12 milioane de familii și va fi cuprins între 100 și 200 de euro, în funcție de venituri”, a adăugat premierul.

Ca efect al războiului din Ucraina, livrările de gaze naturale ruseşti spre Europa au fost reduse, astfel că preţurile de pe piaţă au explodat.

Situaţia din Franţa este agravată de faptul că producţia de electricitate a centralelor nucleare este la un nivel redus, ca urmare a lucrărilor de mentenanţă efectuate la jumătate din cele 56 de reactoare nucleare.

Grupul energetic de stat Electricité de France a dat asigurări că reactoarele oprite vor fi repornite în cursul iernii, după finalizarea lucrărilor de mentenanţă.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Primele rezultate ale anchetei în cazul scurgerilorde gaze din Nord Stream 1 şi 2 „întăresc suspiciunile de sabotaj”, spun autoritățile suedeze