Confidenţialitate

Decizia Guvernului de plafonare a lemnului de foc, criticată puternic la doar câteva zile de la intrarea în vigoare | AUDIO

Decizia Guvernului de a plafona lemnul de foc este criticată puternic, la doar câteva zile după ce a intrat în vigoare. Măsură menită să protejeze populația în contextul crizei are ca efect creșteri de prețuri, spun cei din industria lemnului. Aceștia avertizează și cu privire la o penurie de lemn de foc în perioada următoare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Lemnul de foc, peleții și bricheții au dispărut din oferta marilor retaileri. Vinovată este plafonarea prețului la 400 de lei, măsură care a intrat în vigoare în urmă cu câteva zile.

Preşedintele Asociaţiei Industriei Lemnului, Cătălin Tobescu: „Retailerii trebuie să achiziționeze aceste produse cu prețuri mult mai mari decât cele plafonate”

„Pur și simplu, toți acești retaileri nu mai pot să vândă produsele respective – ceea ce am avertizat și ceea ce s-a întâmplat. Pur și simplu au dispărut din oferta retailerilor. Lucrurile se propagă de la retaileri către furnizor, însemnând rezilieri de contracte de exploatare, orientarea produselor către export și conducând, evident, la o penurie”, a explicat preşedintele Asociaţiei Industriei Lemnului – Cătălin Tobescu.

Preşedintele Asociaţiei Industriei Lemnului, Cătălin Tobescu: „Efectul pentru populație este de creștere a prețurilor”

Plafonarea, menită să sprijine populația, va avea exact efectul contrar: scumpiri de până la 10%, susține Cătălin Tobescu.

„Soluția pe care au găsit-o este să factureze separat lemnul de foc și serviciile de despicare, paletizare, transport, distribuție. Efectul pentru populație este de creștere a prețurilor, o creștere reală între 7-8 până la 14%”, a mai spus Cătălin Tobescu.

Cei din industria lemnului susțin că cererea în piață este una crescută și că statul ar trebui să găsescă alte soluții pentru a ajuta comunitățile vulnerabile. Printre acestea se numără acordarea de vouchere.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Plafonarea prețurilor pentru lemnele de foc, în dezbaterea ședinței de Guvern