Confidenţialitate

CNN demontează varianta autorităților de la Teheran conform căreia Nika Shahkarami, fata de 16 ani care a ars vălul islamic, s-ar fi sinucis | AUDIO

Teroare la Teheran: CNN prezintă noi dovezi despre faptul că autoritățile recurg la execuții în rândul tinerelor, iar familiile acestora află că au fost ucise abia după câteva zile. Postul american de știri prezintă cazul unei tinere de 16 ani din Teheran care a fost filmată în timp ce ardea în public vălul islamic. Imaginile aveau să facă înconjurul lumii. După puțină vreme, fata a fost ucisă, arată CNN, în timp ce regimul de la Teheran susține că s-ar fi sinucis.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nika Shahkarami, 16 ani, fata iraniană care a dat foc vălului islamic

20 septembrie. O fată iraniană îmbrăcată în negru stă deasupra unui coș de gunoi răsturnat, fluturând basmaua cuprinsă de flăcări, în mijlocul scandărilor „moarte dictatorului”. Este un clip video în care aceeași tânără apare în timp ce mai ia eșarfă, de la o prietenă, pe care o incendiază, de asemenea, în fața protestatarilor.

La câteva ore de la apariția clipului, Nika Shahkarami a dispărut. Autoritățile iraniene au susținut că s-a sinucis

Fata era Nika Shahkarami, în vârstă de 16 ani, din Teheran. La câteva ore, Nika a disparut. La mai mult de o săptămână mai târziu, familia ei află că ea a murit.

Autoritățile iraniene au susținut că trupul adolescentei a fost găsit în spatele unei curți în dimineața zilei de 21 septembrie. Ar fi intrat într-o clădire nelocuită și încă în construcție în Teheran și că s-ar fi sinucis.

CNN demontează varianta autorităților de la Teheran

Deși procurorul a spus inițial că a murit după ce a fost aruncată de pe acoperișul clădirii și că moartea ei este o omucidere, el nu a spus dacă existau și suspecți cercetați.

Autoritățile nu au explicat niciodată de ce Nika ar fi intrat singură în acea clădire. CNN arată că a obținut videoclipuri realizate de unii martori în care se observă că Nika ar fi fost urmărită și reținută de forțele de securitate iraniene în noaptea ce a urmat protestelor.

Un martor a declarat pentru CNN că a văzut-o pe Nika fiind luată în custodie la protest de „mai mulți ofițeri de securitate îmbrăcați în civil”, care au înghesuit-o într-o mașină.

Mama tinerei crede că Nika a fost ucisă de autorități, cum s-a întâmplat cu mai multe adolescente în ultimele luni.

Autoritățile iraniene încă nu au răspuns la întrebările repetate ale CNN cu privire la moartea tinerei Nika Shahkarami.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Iran: O alpinistă care a luat parte la o competiție internațională fără a purta hijabul, primită cu urale la întoarcerea acasă | VIDEO