Confidenţialitate

Sudan: O tânără de 20 de ani, condamnată la moarte pentru adulter

O femeie din Sudan a fost condamnată la moarte prin lapidare (omorâre cu pietre), prima sentință de acest fel în aproape un deceniu. Activiștii civici susțin că pedeapsa echivalează cu tortura, în contextul temerilor că drepturile femeilor vor înregistra un regres în mandatul actualului regim.

Un tribunal din sudul Sudanului a condamnat la moarte prin lapidare o tânără de 20 de ani pe care a găsit-o vinovată de adulter. Majoritatea execuțiilor prin lovire cu pietre, care sunt pronunțate cu precădere împotriva femeilor, sunt anulate de instanța supremă, scrie cotidianul The Guardian.

Activiștii civici sunt îngrijorați că sentința este un semnal că lovitura de stat organizată de armată în octombrie i-a încurajat pe legiuitori să renunțe la micile progrese înregistrate în ceea ce privește drepturile femeilor sub guvernul de tranziție al țării.

Reformele din 2020, care au vizat unele legi penale dure și politicile Sharia, nu au inclus însă lapidarea, dar în august Sudanul a ratificat Convenția ONU împotriva torturii.

Centrul african pentru studii privind justiția și pacea a declarat că lapidarea este o formă de tortură aprobată de stat și încalcă obligațiile țării în materie de drepturile omului.

Ultimul caz al unei femei condamnate la lapidare pentru adulter a avut loc în 2013. Sentința a fost anulată.

Foto: Shutterstock