Confidenţialitate

Iran: O alpinistă care a luat parte la o competiție internațională fără a purta hijabul, primită cu urale la întoarcerea acasă | VIDEO

Elnaz Rekabi, alpinistă iraniană care a încălcat regula hijabului în timpul unui concurs din Coreea de Sud a fost întâmpinată cu urale la întoarcerea acasă. Protestele împotriva legilor stricte privind vestimentația femeilor și a liderilor religioși au cuprins Iranul

Sute de oameni au așteptat-o pe Elnaz Rekabi pe aeroportul din Teheran când s-a întors de la Campionatele Asiatice de alpinism unde a concurat fără să-și acopere părul. Oamenii au aplaudat-o scandând „Elnaz este o eroină”.

La întoarcerea în Iran sportiva avea părul acoperit cu o șapcă neagră peste care era trasă și gluga unui hanorac.

Ea le-a povestit reporterilor că a fost chemată pe neașteptate să concureze, în timp ce se afla în vestiar și, grăbindu-se să se echipeze, a uitat să-și pună vălul pe care, spune ea, ar fi trebuit să-l poarte.

Aceste explicații date într-un interviu la televiziunea de stat, pe aeroport, sunt privite însă cu scepticism, mulți considerând că declarațiile au fost făcute în urma unor presiuni, așa cum s-a mai întâmplat și în cazul altor sportive, scrie BBC.

Femeile iraniene sunt obligate să își acopere părul cu un văl, iar brațele și picioarele cu haine largi. Regulile stricte trebuie respectate și de sportivele care reprezintă oficial Iranul în competițiile din străinătate.

Elnaz Rekabi a fost salutată de iranieni ca un nou simbol al protestelor antiguvernamentale conduse de femeile din Iran.

Manifestațiile au fost declanșate de moartea în arest a Mahsei Amini, o tânără arestată de poliția moravurilor pentru că nu și-ar fi acoperit suficient de bine părul.

Foto: Captură video Twitter

Citește și: Iranul va furniza Rusiei rachete și drone. SUA: „Alianța Rusia-Iran, o amenințare profundă” | VIDEO