Confidenţialitate

Ciocolata neagră, alimentul capabil să crească serotonina. Dr. Mihaela Bilic spune care este doza optimă pe care o putem mânca | VIDEO

Există o legătură între mâncare și starea de bine? Mihaela Bilic explică în emisiunea „Frecvența Gustului” la Europa FM că există anumite alimente care sunt recunoscute ca fiind antidepresive. Pe listă se află ciocolata neagră. Dar chiar și în cazul ei, depinde cum și cât mâncăm.

„Avem câteva substanțe cu efect eficient și pozitiv pe buna dispoziție. Unul dintre ele este serotonina. Este o substanță care atunci când nu mai are nivelul optim la nivelul creierului dă depresie. Și atunci, tot ce este bogat în serotonină sau tot ce ajută la creșterea producției de serotonină ne dă stare de bine”, explică Mihaela Bilic.

Care este alimentul capabil să crească serotonina?

„Nu întâmplător, ciocolata. Ciocolata este un produs premium când vine vorba de dulciuri. Bobul de cacao are nenumărate substanțe cu efect pozitiv pe psihicul nostru și din acest motiv este o plăcere sau un viciu care trebuie încurajat. Cu condiția să fim atenți ce ciocolată mâncăm”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Cum alegem ciocolata?

„Uitați-vă pe ambalaj și veți constata cu surprindere că peste 80% din ciocolata de la raft are ca prim cuvânt la ingrediente zahărul și atunci nu trebuie să mâncăm zahăr colorat cu cacao, ci trebuie să mâncăm ciocolată cu adevărat.

Este adevărat, ciocolata neagră nu este atât de dulce, dar este sănătoasă. Gustul se mai și educă, mai învățăm să ne placă și ce ne face bine, deci vă recomand să folosiți ciocolata neagră pe post de produs antidepresiv și chiar funcționează”, spune Mihaela Bilic.

Doza optimă de ciocolată

„Și cantitatea trebuie să fie una moderată. Doza optimă de ciocolată ar trebui să fie de 2-3 pătrățele – adică undeva în jur de 100 de calorii. Nu mâncăm toată tableta. Mai ales că acum, industria alimentară ne ajută să fim moderați. Am observat cu surpriză că tableta de ciocolată nici măcar nu mai are 100 de grame, are 80 de grame. Este din ce în ce mai subțirică, tocmai ca să ne îndemne să mâncăm puțin. Puțin și bun, asta trebuie să fie deviza la capitolul ciocolată”, adaugă Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic: „Zahărul anesteziază creierul și, din păcate, afectează silueta”

„Poate să fie și ciocolată cu lapte, cu alune sau cu alte fructe uscate, însă aici doza de zahăr va fi una consistentă – și zahărul dă o stare de bine, dar are un alt mecanism de acțiune”, explică medicul nutriționist. Zahărul anesteziază creierul și, din păcate, afectează silueta, spune Mihaela Bilic. „Deci, ciocolata neagră este prietenoasă și cu dispoziția și cu silueta”.

Urmărește-ne pe „Frecvența Gustului” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Cum gătim legumele pentru a ne bucura de beneficiile lor? Dr. Mihaela Bilic: „Uleiul, dușmanul mâncărurilor de legume” | VIDEO