A doua desemnare a lui Ludovic Orban pentru formarea guvernului, neconstituțională

Curtea Constituțională a admis sesizarea PSD, potrivit căreia există conflict de natură constituţională între Parlament şi Preşedinţie, provocat de desemnarea aceluiaşi premier pe care Parlamentul l-a demis prin moţiune de cenzură.

Președintele Iohannis trebuie să facă astfel o nouă nominalizare pentru funcția de premier, potrivit CCR.

“În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția
de prim-ministru. Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop
asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern“, transmite Curtea Constituțională.

Decizia Curții nu îi interzice însă președintelui Iohannis să îl nominalizeze tot pe Ludovic Orban ca premier, ci îi impune să nominalizeze un premier care poate strânge o majoritate guvernamentală în Parlament, conform G4Media.

Decizia vine cu nici două ore înainte de şedinţa de plen în care urma să fie dat votul de învestitură. În aceste condiții, este neclar în acest moment dacă Parlamentul mai poate da astăzi un vot pentru învestirea Guvernului Orban.

Totodată, această decizie poate echivala cu imposibilitatea organizării alegerilor anticipate.

Istoric:

După ce Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură, președintele Klaus Iohannis a decis să-l desemneze, din nou, pe Ludovic Orban pentru Palatul Victoria.

Sesizarea a fost făcut de Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, și Titus Corlățean, președinte interimar al Senatului. Până la 14 februarie a fost termenul de exprimare a punctelor de vedere ale părților implicate.

Înaintea depunerii contestație la CCR, Marcel Ciolacu a explicat că sesizarea va fi făcut chiar dacă asta nu stopează demersul desemnării lui Orban ca premier.

De pe 17 până pe 19 februarie, miniștrii Cabinetului Orban au fost audiați în comisiile reunite ale Parlamentului, iar votul de învestire va fi dat luni, 24 februarie, într-un plen reunit care va începe la ora 16.00.

Dintre cei 16 membri ai Executivului, doar patru au primit aviz pozitiv în forurile legislative de specialitate și anume Nicolae Ciucă – Apărare, Bogdan Aurescu – Externe, Virgil Popescu – Economie și Adrian Oros – Fonduri Europene.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS